Irkçı söylemlere jilet vurulacak
Google 2016’nın başlarında online nefret söylemlerini ve rahatsızlık verici ifadeleri büyük oranda azaltacağı düşünülen Jigsaw’u tanıtmıştı.
Fakat trollerin ırkçı söylemleri teknoloji markalarının ve ürünlerinin adlarıyla değiştirme mantığına dayalı ‘Google Operasyonu’ adlı kampanyalarıyla verdikleri cevap Google’ın bu planının geri tepmesine neden olmuştu.
[irp posts=”10443″ name=”Twitter’dan tacize yönelik yeni adım”]
Örneğin ‘Google’ siyahilere atıfta bulunurken, türdeş arama motorları ‘Yahoo’ ve ‘Bing’ Meksikalı ve Asya’lıları ima ediyor, Yahudiler ise ‘Skypes’ olarak adlandırılıyorlar.
Buradaki temel fikir genel kelimelerin benzerlerini bağnazca olanlarıyla değiştirerek Google’ı kendi websitelerine sansür uygulamaya zorlamaktı.
Şimdi ise New York’ta bulunan Rochester Üniversitesi’ndeki analistler bu yönteme kendi oluşturdukları bir Yapay Zeka ile karşı koyuyorlar.
Ekip, nefret söylemlerinin kodlandıklarına dair yapılan ilk bildirim tarihi olan 23 Eylül ile Hillary Clinton ve Donald Trump arasında gerçekleşen ikinci Amerikan başkanlığı seçimi yarışından bir hafta sonrası olan 18 Ekim tarihleri arasından yaptıkları yaklaşık 250 bin adetlik özgün İngilizc tweetleri bir araya getirdi.
Mayıs ayında Montreal’deki Uluslar arası Konferans’ta, Web’de ve Sosyal medya’da gösterime sunulacak olan raporlarında “Dikkatimizi çeken bazı enteresan gözlemler edindik” diye yazdılar.
Toplanan tweetler arasında ilk 10’da bulunan ve nefret söylemi olarak işaretlenenler #MAGA (Trump’ın kampanya söylemi olan ‘Make America Great Again’), #MAWA (daha ırkçı bir diğer söylemi ‘Make America White Again’), ve #ALTRIGHT hashtag’lerini taşıyorlardı. Araştırmacılar aynı zamanda ‘white’, ‘war’, ‘hate’ ve ‘destroy’ gibi kelimeler de buldular.
[irp posts=”7274″ name=”Twitter yakında tweetlere verilen tacizkar yanıtları filtreleyecek”]
Tabii bunların hiç biri son iki yıldır internet bağlantısı olmadan mağarada yaşayan birinin haricinde kimseyi şaşırtmamıştır. İnsanları dehşete düşürmesi gereken şey, nefret söylemlerinin olduğu tweetlerde özellikle Yahudiler için kullanıldığı görülen ‘gaz’ tabiri idi.
Bilimadamları “Sistemimizle yakalamayı umduğumuz şey, özellikle bu kontrolsüz nefret ve şiddet çağrılarının rezil gösterimleri” dediler.
Projeleri başarıya ulaşırsa (Sistemin söz konusu bir tweet mesajının nefrete dayalı olup olmadığının tahminini yapma becerisinin ötesinde aynı zamanda bu tip içerikte mesajları sıklıkla gönderen kullanıcıların da bir listesi bu sistem tarafından oluşturuluyor) ekip online tacizi durdurmak için çalışmaya devam etmeye niyetli görünüyor.