BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

Date:

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

Bitcoin nedir, Kripto para nedir? bitcoin yani kripto para elektronik ortamda oluşturulmuş ve elektronik ortamda saklanan dijital para birimidir. Bitcoin’in arkasında kimse yoktur, hiçbir ülke ve merkez banası veya kanunlara bağlı değildir, dolayısı ile kimsenin kontrolünde degildir.

Bitcoin, dolar veya euro gibi basılamaz. Dünyanın dört bir yanında matamatiksel algoritmaları çözen yazılımların çalıştığı bilgisayarlar ile insanlar tarafından ve giderek artan bir şekilde şirketler tarafından üretilir.

BitCoin, kripto para (cryptocurrency) olarak bilinen, büyüyen bir para çeşidinin ilk örneğidir.

Normal para birimlerinden farklı yapan nedir?

Bitcoin, elektronik ortamda birşeyler satın almak için kullanılabilir. Bu anlamda, geleneksel olarak dolar, euro veya yen gibi dijital olarak da işlem görür.

Bununla birlikte, bitcoin’in en önemli özelliği ve kendisini konvansiyonel para birimlerinden farklı kılan şey, merkezi olmamasıdır. Bitcoin ağını kontrol eden tek bir kurum yoktur. Bu, çoğu kimselerin işine gelir, çünkü bir bankanın veya ülkenin paralarını kontrol edemeyeceği anlamına gelir.

BitCoin’i kim oluşturdu?

İlk olarak Satoshi Nakamoto adlı bir yazılım geliştiricisi, matematiksel kanıta dayalı bir elektronik ödeme sistemi olan bitcoin’i önerdi. Fikir, herhangi bir merkezi otoriteden bağımsız, elektronik olarak işlem görecek, az ya da çok miktara bakılmaksızın anında ve çok düşük işlem ücretleriyle transfer edilebilecek bir para birimi üretmekti.

Peki BitCoin’i kim basıyor? Nedir bu madencilik?

Hiç kimse. Bu para birimi merkez bankası tarafından, kapalı ortamlarda fiziksel olarak basılmaz, nüfusa göre hesaplanamaz. Merkez bankaları dış borçlarını karşılamak için daha fazla para üretebilir, böylece paralarını devalüe eder.

Bunun yerine, bitcoin, herkesin katılabileceği bir topluluk tarafından, dijital olarak oluşturulur. Bitcoin, dağınık bir ağda bilgi işlem gücünü kullanarak üretilir, bunun adına da ‘mining’ madencilik denir.

Bu ağ aynı zamanda, etkin bir şekilde sanal para birimiyle yapılan işlemleri ve bitcoin’in kendi ödeme ağını oluşturur.

Peki ne kadar BitCoin basılabilir?

Bitcoin protokolü, madenciler tarafından yalnızca 21 milyon bitcoin oluşturulabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, bu paralar daha küçük parçalara bölünebilir. En küçük bölünebilir miktar bir bitcoin’in yüz milyonda biridir ve en küçük para birimi aynı zamanda bitcoin’in kurucusu “Satoshi” olarak adlandırılır. Yani 100Milyon Satoshi = 1 BitCoin

Bitcoin neye dayanır? Karşılığı nedir?

Konvansiyonel para birimleri altın veya gümüş esasına dayanıyor. Pratikte işe yaramasa da, teorik olarak, bir dolar ile biraz altın alabilirsiniz. Ancak bitcoin altın esaslı değildir; matematiğe dayanır.

İnsanlar, bitcoin üretmek için bir matematiksel formülü takip eden yazılım programlarını kullanır. Matematik formülü serbestçe bulunur, böylece herkes kontrol edebilir.

Yazılım aynı zamanda açık kaynak kodludur, yani herkesin, bekleneni yaptığından emin olmak için onu inceleyebileceği anlamına geliyor.

Diğer para birimlerinden ayrılan özellikleri nelerdir?

Bitcoin’i hükümet destekli para birimlerinden ayıran birçok önemli özelliği vardır.

1. Merkezi değil

Bitcoin ağı. merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir. Her bilgisayar, ağın bir bölümünü oluşturur, ağdaki işlemleri birlikte çalışarak yapar ve bitcoin çıkartır. Teorik olarak, bir merkezi otoritenin para politikası ile hükmetmeye çalışamaması ve bir erimeye neden olamayacağı anlamına gelir. Ve herhangi bir sebeple ağın bir kısmı çevrimdışı kalsada, para akmaya devam eder.

2. Kurulumu kolaydır

Konvansiyonel bankalar, basitçe bir banka hesabı açtırmak için birçok işlemden geçmenizi gerektirir. Ticari ödeme hesapları açmak, bürokrasiye dayanan bir dizi işlemden geçer. Bununla birlikte, bitcoin ağı içinde bu işlemler saniyeler içinde yapılabilir, hiçbir soru sorulmaz ve hiçbir ücret ödenmez.

3. Anonimdir

Kullanıcılar birden fazla bitcoin adresini adlara, adreslere veya kişisel olarak tanımlayıcı diğer bilgilere bağlı olmadan tutabilir.

4. Tamamen şeffaftır.

Bitcoin, şimdiye kadar ağda meydana gelen her işlemin detaylarını, BlockChain adı verilen, genel verinin büyük bir versiyonunda saklar. BlockChain herkese açıktır.

Eğer, herkese açık bir bitcoin adresiniz varsa. Bu adreste kaç tane bitcoin depoluyorsunuz bunu herkes bilir. Sadece senin olduğunu bilemezler.

Bitcoin ağında insanların işlemlerini daha gizli yapmak için, aynı bitcoin adresini sürekli kullanmamak ve çok sayıda bitcoin’i tek bir adrese göndermemek gibi, alabilecekleri önlemler var.

5. İşlem ücretleri miniktir

Bankanız, uluslararası transferler için yüksek ücret talep edebilir. Bitcoin’de bu yoktur.

6. Hızlıdır.

Her yere para gönderebilirsiniz ve BitCoin ağında ödeme işlemi yapılır, bir dakika içinde gelir.

7. İşlemler geri çevrilemez

BitCoin gönderildiğinde, alıcı size geri göndermezse onları geri almak mümkün değildir. Sonsuza dek gitmiştir…

 

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...

Philips’in yeni akıllı telefonu TENAA’da ortaya çıktı

Philips’in S310X akıllı telefon modeli TENAA’da görüldü Philips’in uzun zamandır...