Araştırmacılar, boş EV’lere konuşan ve pillerinden güç alan bir akıllı şebeke oluşturmanın yolunu buldu
Araştırmacılar, boş EV’lere konuşan ve pillerinden güç alan bir akıllı şebeke oluşturmanın yolunu buldu. Algoritması çok iyi çalışıyor ve yedek enerji olarak adlandırılan bu enerji büyük binalarda işe yarıyor. Bu işlem pillerin ömrünü uzatıyor.
YEŞİL GRİDLER
Warwick Üniversitesi’nden (UW) araştırmacılar, yüksek binaların enerjisini karşılamak için elektrikli araçlarda depolanan enerjiyi nasıl kullanacaklarını keşfettiler. Bu sır, boşta kalan araç pillerinde oturan enerjinin kullanılması ve bu araçlarda pil ömrünün yaklaşık yüzde 10 arttırıyor. Bu oranında arttırılmasına olanak tanıyan vehicle-to-grid teknolojisinin akıllıca yönetilmesi anlamına gelmektedir. Ortaya çıkan “akıllı şebeke”, pillere zarar vermeden ne kadar güç kullanabileceğini belirleyebilir, performansı ve ömrünü artırmak için gerekli hesaplamayı yapabilir.
Yaklaşık iki yıl boyunca Dr. Kotub Uddin liderliğindeki bir araştırma ekibi bir çalışma gerçekleştirdi. Bugün mevcut olan pil degradasyonunun en doğru kamusal modelini oluşturmak için piyasada bulunan EV’lerde dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılan en gelişmiş lityum-iyon pillerinİ analiz etti. Güçle ilgili, zamanla veri kaybı ve toplam kapasite hakkında hayal edebileceğiniz, şarj durumu ve sıcaklığın yanı sıra deşarj derinliği ve akımı için değerlendirilen herhangi bir koşul altında veriler toplandı. Ekip modeli onayladıktan sonra Uddin bunu akıllı grid algoritması geliştirmek için kullandı.
Algoritma, EV’lerden ve ızgaranın pillerinden ne kadar enerji çekilebileceğini, hem de onların zarar görmemeleri ve kalış gücünü artırmak için hesaplamalar yapar.