Yağlı beslenme ile tümör gelişimi arasındaki ilişki
Kanser tedavisinde yeni terapi yöntemleri geliştiriliyor. Yeni kanser terapilerinin geliştirilmesinde önemli bir hedef, tümörlerin vücutta yayılmalarına engel olmaktır. Bir tümördeki kanser hücrelerinin sadece az bir kısmı bulundukları dokudan çıkarak vücudun başka bölgelerinde metastaz oluşturabilme yetisine sahiptirler. İspanyol tıp bilimcileri bu tip hücrelerin karakteristik bir belirtecini ortaya çıkardılar.
Bu durum hücre zarında bulunan bir proteinin, yağ asitlerinin emilimini sağlaması ile ilgili bir durum. Nature dergisinin haberine göre bu reseptörlerin bloke edilmeleri farelerde, insansı metastazların büyümesini engelledi ve mevcut metastazların oldukça yüksek oranlarda küçülmelerini sağladı. Aynı zamanda hayvanların yağca zengin şekilde beslenmeleri metastazı güçlendiren hücrelerin aktivitelerini güçlendirdi. Bilim adamları bloke edilmiş antikorları, metastazdan korumak için kanser hastalarına da enjekte edebilmeyi ümit ediyorlar.
Metastaz oluşumunun göstergesi : CD36 reseptörü
Çalışma ekibinin yöneticisi olan, Barcelona Biomedicine Araştırma Enstitüsü’nden Salvador Aznar Benitah “Her ne kadar tüm tümör çeşitleri için test yapmamış olsak da CD36 Reseptörünün metastaza yol açan bütün hücrelerin genel bir belirteci olduğunu düşünüyoruz” diyor.
Araştırmacılar bir sonraki çalışmada, insanlardan alınan ve farelerin ağız boşluklarına enjekte edilen hücreler üzerinde çalıştılar. Büyüyerek tümör haline gelen kanserli hücreler , yağ asidi reseptörü olarak işlev gören CD36 adlı membranproteinlerden yüksek miktarlarda ürettiler. Aynı zamanda yağ asitlerinin değerlendirilmesini yöneten daha fazla genin de bu hücrelerde olağandan daha güçlü bir şekilde aktive olundukları gözlemlendi.
Normal olarak beslenen hayvanlarla kıyaslandıklarında yağca daha zengin olarak beslenen farelere enjekte edilen ağız kanseri hücrelerinin metastaz oluşturma ihtimallerinin iki kat daha fazla olduğu görüldü. Aynı zamanda tümör sayısı ve büyüklükleri de artmıştı. Yüksek miktarda katı ve sıvı yağ unsurları barındıran hurma iliği yağları ile iki gün boyunca beslenen ağız kanseri hücreleri, deney hayvanlarında olağandan iki kat fazla metastaz oluşumuna sebebiyet verdi. Benitah “Yağlı beslenme ile metastaz büyümesi arasındaki yakın ilişki, ileride yapılacak çalışmalarda titizlikle araştırılmalı” dedi.
Bir antikor yardımı ile kanser hücrelerinin CD36 adlı reseptörlerini bloke eden araştırmacı olarak Benitah, metastaz oluşturma yeteneğini ciddi yan etkilere sebebiyet vermeden bütünüyle engelledi. Bu antikor ile tedavi edilen ve vücutlarında halihazırda metastaz oluşumu meydana gelmiş olan hayvanlarda tümörlerin yüzde yirmisi bütünüyle yok edilmekle birlikte, kalan yüzde 80-90 arasındaki tümör büyüklükleri de küçültülebildi.
Çalışmanın diğer kanser türleri üzerindeki etkisi
Melanom ve meme tümörü gibi diğer tip insansı kanser türlerinde de CD36 reseptörünün bloke edilmesi daha az metastaz oluşumuna neden oldu. Yumurtalık kanseri, akciğer kanseri gibi kanser hastalarından alınan tümörlü dokuların analizi, bu vakalarda da metastaz oluşumu ile güçlendirilmiş CD36 üretimi arasında ilişki olduğunu gösterdi.
Araştırmacı yazarların belirttiklerine göre; eğer insanlar üzerinde yapılacak çalışmalarda da bu antikorun enjeksiyonu başarılı sonuç verirse, beş ila on yıl içersinde yeni bir terapi yöntemi kullanıma hazır olacak.
Sağlık ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.