Facebook kendi güvenlik algoritmasının kurbanı oldu
Tayland’ın Başkenti Bangkok’ta bir patlama olduğuna dair yayılan yalan haberler üzerine Facebook güvenlik durumu kontrolü özelliğini aktif etti. Facebook kendi güvenlik algoritmasının kurbanı oldu
Ülkedeki kullanıcılar, güvende olup olmadıklarını belirtmelerini isteyen bildiri ile karşılaştıklarında bombanın nerede veya ne zaman patladığına dair ayrıntılı bilgiye sahip değillerdi.
Yerel saatle akşam 9 sularında aktif edilen güvenlik durumu kontrolü yaklaşık 1 saat sonra deaktif edildi.
Yalan haber ortalığı karıştırdı
Bomba saldırısı olduğu yönünde yapılan paylaşımlarda kullanılan linkler ise daha önceden 2015’te Bangkok Informer’da yayınlanmış olan Erawan Mabeti saldırısına ait bir haberle ilgili olduğu anlaşıldı.
Facebook Kasım ayında, bölgedeki haberler ve top trend olan kullanıcı paylaşımları tarafından tetiklenecek yeni algoritma sayesinde Güvenlik Durumu Kontrolü’nün otomatik olarak devreye gireceğini duyurmuştu.
Daha önceden ise, asparagas haberlerin bu duruma olası etkisi bağlamında kendisine soru yöneltilen güvenlik durumu kontrolü geliştiricilerinden Facebook mühendisi Peter Cottle, bu tür olasılıklara karşı algoritmanın yayılan haberleri kontrol etmesine olanak veren üçüncü parti bir yazılım kullandığını söyleyerek garanti vermişti.
Aslında bu, Güvenlik Durumu Kontrolünün karşılaştığı ilk hata değil. Mart ayında Pakistan’da meydana gelen bir bombalı saldırı sonrası Birleşik Devletler, İngiltere ve birkaç ülkede daha Facebook kullanıcılarından güvende olup olmadıklarını belirtmelerini istemişti.