Apple, Touch ID’yi bio-tanıma teknolojisi ile mi değiştiriyor?

Date:

Apple, yeni bio-tanıma teknolojileri üzerinde çalışıyor

Cuma günü yatırımcılara gönderilen ve sonrasında AppleInsider’ın ulaştığı bir notta çevresinin genişliğiyle bilinen ve KGI’da analist olarak çalışan Ming-Chi Kuo, Apple’ın bütünsel-yüzeyli ya da sıfır-çerçeveli olarak adlandırılabilecek ekrana sahip yeni bir bio-tanıma teknolojileri sınıfı geliştirdiğine inandığını söylüyor. Kuo Apple’ın bu yılın sonuna kadar mevcut dokunmatik kimlik tanıma teknolojisini optik parmak izi okuyucuları ile değiştireceği öngörüsünde bulunuyor. Kaldı ki Apple’ın önümüzdeki sonbaharda OLED full-ekran iPhone modelini tanıtacağı yaygın olarak konuşulan bir  konu.

iPhone 5s’lerle birlikte tanınan Touch ID, Apple’ın 2012 yılında biometrik güvenlik uzmanı Authen Tec’i satın almasından sonra edinilen teknolojiye dayalı olarak üretilen kapasitif bir parmak izi algılama modülü. iPhone ve iPad home butonlarının içerisine inşa edilen sistemin ilk kopyaları, parmak izinin üç boyutlu bir haritasını çıkarmak üzere deri altı katmanlarını tarama kapasitesine sahip 500 ppi’lık bir sensörü kapsıyordu.

2013’ten bu yana iOS cihazlarında bulunan teknoloji en son Ekim ayından itibaren MacBook Pro modellerine ‘Touch Bar – dokunma çubuğu’ tipi ile Mac dünyasına giriş yapmıştı.

Parmağa küçük bir elektrik şarj gönderiyor

Touch ID paslanmaz çelik metalden müteşekkil bir halka üzerinden kullanıcının parmağına küçük bir elektrik şarj gönderir. Parmak izi algılayıcı modül ‘cam altı’ tasarımı olsa da halka, kullanıcının elinin altında olmalıdır. Bu zorunluluk bütünsel-yüzeyli ekrana sahip cihazlarda bu modülün kullanımını zorlaştırıyor.

Kuo devamen, Apple’ın kapasitif şarj bileşenlerine ihtiyaç duymadan OLED paneller ile okuma yapmayı mümkün kılan optik parmak izi algılama teknolojisine kayacağı öngörüsünde bulunuyor. Bu ‘Panel altı’ sistemler akıllı telefon endüstrisinin ilgi gösterdiği estetiğe sahip olan tamamiyle bütünsel ekran yüzeyinin yapımını mümkün kılıyor.

Aslına bakarsanız Apple, son zamanlarda yapılan patent başvurularının ispat ettiği kadarıyla  ekran üzerinden çalışacak parmak izi sensörleri üzerinde çalışma yapıyor. IP, optik parmak izi modüllerinin katı OLED ya da TFT-LCD ekranlardan çok esnek OLED panellerde görülecek olmasının çok daha olası olduğunu düşünüyor.

Neden OLED?

Kuo, esnek OLED ekranların iddialı teknolojilere oranla daha az sinyal paraziti, daha düşük pixel yoğunluğu ve daha ince biçim faktörü barındırdığını belirtiyor. Her ne kadar optik parmak izi sensörü geliştirimi henüz başlangıç döneminde olsa da OLED ekran üreticileri, bu teknolojiye uyum sağlayacak uygun tasarımlar yapmaları konusunda giderek artan baskılara maruz kalıyorlar.

Kuo, giriş kapısına giden bariyerler yüksek olmakla birlikte Apple ve Samsung gibi firmaların bu tip tasarımları implante edecek güce sahip ender firmalardan olduklarını söylüyor.

Bio-tanıma teknolojilerine alternatif olarak Kuo Apple’ın parmak izi sensörlerini, yüz-tanıma ya da iris-tanıma sistemleriyle bütünüyle değiştirmeye çalıştığına inanıyor. Yüz- ya da iris- tanıma sistemleri arasında yüz-tanıma sisteminin kazanacağı tahmininde bulunan analist, bu savını destekleme adına  bu tip çözümlere dönük olarak yapılan ve sayıları giderek artan patent başvurusu yığınlarını örnek gösteriyor. Aynı zamanda Apple’ın geliştirme aşamasında olan göz tarama teknolojisine sahip olduğuna dair söylentiler mevcut fakat Kuo, firmanın hem donanım güvenliği alanında ve hem de mobil işlem yetkilendirme servislerinde yüz-tanıma modülüne eğilim gösterdiğine inanıyor.

Yüz tanıma teknolojisi daha çok tercih ediliyor

Parmak izi sensörlerinde olduğu gibi kullanıcı müdahalesi gerektiren teknolojilere oranla yüz tanıma teknolojisi tercih edilir bir seçenek. Bununla birlikte Kuo bu yolda bazı bariyerlerin bulunduğunu belirtiyor (örneğin yazılım tasarımı, donanım bileşen geliştirimi ve doğrulama veri tabanı oluşturma gibi sorunlar).

Bağımsız çalışma kapasitesine sahip bir yüz-tanıma çözümünü uygulamaya aktarma işinin zahmetini göz önünde bulunduran Kuo, Apple’ın ilk aşamada kullanıcının kimliğini hem parmak izi hem de yüz taraması ile yapmasını zorunlu kılan iki aşamalı hibrid bio-tanıma sistemini uygulamaya aktarabileceği önerisinde bulunuyor.

Yüz tanıma donanımını bu yıl içinde görebiliriz

Apple’ın yüz tanıma donanımını genişlemekte olan ürün zincirine ne zaman entegre edeceği belli değil fakat optik parmak izi modüllerinin, bu yılın ilerleyen zamanlarında piyasaya çıkarılacağı söylenen OLED iPhone’larda kullanılmak üzere hazır olduğu biliniyor. Son mırıldanmalara göre Apple’ın ilk OLED iPhone modeli paslanmaz çelik ‘cam- sandviç’ tasarımına sahip olacak ve kablosuz şarj gibi ileri seviye özelliklere eşlik edecek. Kuo da iPhone 8 ile ilgili dedikodu stoğuna bu hafta bir katkı yaparak Apple’ın gelecek telefon modelinde sonraki nesil 3 boyutlu dokunuş teknolojisine geçiş yapmaya çok önem verdiğini söyledi.

Apple ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...