3D-Print teknolojisi Starliner’da kullanılacak
Boeing Starliner’ın ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu)’e ilk gezisini 2018 yılına erteledi. Space taksi ile ilgili o zamana kadar edineceğimiz daha çok detay olacak. Reuters’in bildirdiğine göre, Boeing’in Oxford Performance Materials ile yapmış olduğu son anlaşma ile Starliner 600’den fazla 3D-kesimli parça içerecek. PEKK adı verilen plastikle baskılanan parçaların uzay uçuşu baskısına ve aşırı sıcaklıklara karşı direnç göstereceği bekleniyor.
Bunun yanında söz konusu materyal, metal ve diğer plastik maddelerden yapılma parçalara oranla hem ağırlıktan, hem de masraftan tasarruf ettirecek. Oxford PEKK’nın alüminyum kadar dayanıklı olmakla birlikte kaydadeğer şekilde daha hafif olduğunu belirtiyor. Firma bu plastiğin aynı zamanda ateşe ve radyasyona karşı dirençli olduğunu, -300 ile 300 Fahrenheit arasındaki sıcaklık değerlerine karşı koyabildiğini söylüyor. Boeing PEKK malzemesini, ateşleme sistemindeki askı aparatları ve hava tazeleme sistemindeki parçalar gibi bir dizi alanda da kullanacağını belirtiyor.
Boeing, NASA ile yaptığı 4.2 milyar dolarlık sözleşmeye dayalı olarak 3 adet Starliner kapsülü inşa ediyor. Elon Musk’ın SpaceX’i de Amerikan Uzay Ajansı ile yapmış olduğu 2.6 milyar dolarlık sözleşme dahilinde bir adet uzay taksi kapsülü yapıyor. Boeing Haziran 2018’de insanlı bir test uçuşu yapmayı tasarlarken, SpaceX de Dragon kapsülünü 2018 yılında fırlatmayı ümid ediyor. Tabii Boeing Starliner’ı uzaya gönderdiğinde mürettebat fantezik uzay giysileri ile donatılmış olacaklar.
[irp posts=”2462″ name=”Dünya’yı Uluslararası Uzay İstasyonundan canlı izleyin”]