Robotlar sayesinde dünyada ilk kez hassas göz ameliyatları yapılabildi
Göz cerrahları dünyada ilk kez kan tıkanıklığını açmak için hastanın retina damarlarına trombolitik ilaç enjekte etmeyi başardı. Cerrahlar bunu retina damarlarının insan saçından daha ince olmasına rağmen başarabildi. Bunun sebebi de hayli hassas operasyonlarda kullanılan cerrahi robotlar.
Robotların geliştiricisi Belçika’daki KU Leuven Üniversitesi. Tedavi ettikleri hastalığın adı retinal damar tıkanıklığı. Bu hastalık tedavi edilmediğinde görme eksikliğine ve körlüğe kadar ilerleyebiliyor. Şu anda doktorlar sadece hastalığı aylık enjeksiyonlarla kontrol atlında tutabiliyor. Çünkü retinadaki damarlar 0.1 milimetre kalınlığında ve 10 dakika kesintisiz şekilde verilmesi gerektiği için konvansiyonel enjeksiyonlar için çok ince kalıyor.
Kör insanlar tekrar görebilecek
Leuven Ünivesitesi doktoru Profesör Peter Stalmans konuyla ilgili açıklamasında, “Retinal damar tıkanıklığı için şu anki tedavinin ücreti göz başına 32.000€. Bu sadece hastalığı kontrol edebilen ama iyileştiremeyen bir tedavi yöntemi için çok yüksek bir bedel. Robotik cihaz sonunda retinadaki thrombosisin sebebini tedavi etmemizi sağladı. Önümüzdeki adım çok umut verici. Eğer başarılı olabilirsek, resmen kör insanların tekrar görmesini sağlayabileceğiz” dedi
İnsan saçından 3 kat ince iğne
Araştırmacılar hastalığı tedavi etmek için iğneyi tam gerektiği yerde sabit kalırken enjeksiyon yapabilen bir robot geliştirdiler. Ayrıca 0.03 milimetre kalınlığında bir de iğne geliştirdiler. Ki bu iğne insan saçından 3 kat daha ince. Üniversitenin açıklamasına göre robotla yapılan tedavi bir hasta üzerinde başarılı oldu ve hasta şuan iyi durumda.
Bu gelişmelere rağmen tedavi yönteminin genel bir tedavi olarak kullanılmasına daha vakit var. Zira robot klinik tedavi geliştirmekteki ilk adım. Cerrahlar tedaviyi birden fazla kere uygulayarak hastalar üzerindeki etkilerini gözlemleyecekler. Bu sayede tedavi ikinci adıma geçmiş olacak.