Dikkat dağınıklığınızı anlayan kulaklık Mindset

Date:

Bu kulaklık dikkatinizi kaybettiğiniz anda sizin yeniden odaklanmanızı sağlıyor.

Hepimiz hayatımızda yaşıyoruzdur. İşimize gücümüz odaklanmışken bir anda dikkatimizi kaybediveriyoruz. Ders çalışırken, iş yaparken aklımızı çelici düşünceler peşimizi bırakmıyor; akşam ne yesem, metrobüste arka kapıda mı ön kapı da mı beklesem, Game of Thrones’un yen bölümü ne zamana çıkacaktı gibi. Montreal’deki girişimciler dikkat kaybını azaltmak ve konsantrosyonu arttırmak adına insan beynini odaklanmaya tetikleyecek bir kulaklık için girişimi başladılar. Üstelik çalışmaları heyecan verici boyutta.

Kickstarter’da bu hafta görücüye çıkan ve çoktan hedef konulan $100.000’ı geçen projede destekçilerine yıl sonu gelmeden ürünleri göndermeyi hedefliyorlar. Kulaklığın ismi Mindset ve Kickstarter’daki değeri $209 iken daha sonrası için belirlenen fiyatı $349.

Kulak üstü tipte, gürültü engelleyici özelliği bulunan, kablosuz olan ve üzerinde 5 adet elektrot bulunduran kulaklığın çalışma prensibi ise şöyle: kulaklığı takıyorsunuz mobil uygulamasını açıp bir “çalışma seansı” başlatıyorsunuz. Elektrotlar sizin beyin dalgalarınızı ölçmeye başlıyor. Farklı aktiviteler için farklı beyin dalgalarının yayıldığını biliyoruz. Yani uyurken yayılan dalgaları düzeni ile konsantre olurken yayılanın düzeni birbirinden farklı oluyor. Devamında eğer elektrotlar sizin dikkatinizin dağıldığını hissederse bir ton çalıyor kulaklıktan. Bu tonu duyuyorsunuz, dikkatinizin dağıldığını anlıyorsunuz ve tekrardan odaklanıyorsunuz. Zamanla dikkatinizin dağılmış olduğunu anlama hareketi beyninizi yeniden olaya bağlayacak ve daha az dikkatinizin dağılması yolunda sizi eğitecek.  Ayrıca uygulama size konsantre olmakta ne kadar zorlandığınızı gösteren görsellerde çıkartıyor. Örneğin her 20 dakika çalışmanızdan sonra ara vermeniz gerektiğini veya öğlede sonra saat 2’den sonra daha zorlayıcı işler yapmanızı söyleyen görseller.

Peki bu kulaklık beyninizden ne geçtiğini tam gerçekten anlayabiliyor mu?

Bilim bu noktada bu konunun pek de kolay olmadığını gösteriyor. Mindset beyin aktivitenizin gerçek zamanlı verisini alıp beyni bir alanda daha iyi olmaya eğiten  “neurofeedback” yani “sinirsel geri bildirim” konseptini kullanıyor. Bu vakadaki alan ise dikkat göstermek. Sinirsel geri bildirimin dikkat göstermenizi attıracağına dair olan veri kısıtlı. Onlarca yıldır bilim dünyasında bulunan sinirsel geri bildirim konseptini bilim insanları beyni yeniden odaklandırma konusunda uzun çalışmalarda kullandılar. Alınan sonuçlar karışık ve çalışmaların etkile pek iyi düzenlenmemiş. Bilimsel bir çalışmanın güvenilir sonuçlar elde etmesi için çalışmaya katılan katılımcıların sayısının fazla olması, kimin ne ile karşılaşacağını bilmiyor olması ve katılımcıların tedavi, tedavisiz ve plasebo etkisi gruplarına rastgele atanmış olması gerekiyor. Bu anlamda sinirsel geri bildirim ile ilgili yapılan çalışmalar biraz zayıflık gösteriyor.

Kulaklıktaki elektrotlar spesifik noktalara yerleştirilmiş. Kulağa yakın olan kulaklığın dışında bulunan iki elektrot, beyniniz dinlenme halindeyken veri topluyor.  Diğer elektrotlar ise konsantre olurkenki haliniz ile veri toplayarak dinlenme halinizle kıyas yapıyorlar. Nörolog bakış açısına göre elektrotlar doğru konumlandırılmış. Ancak elektrotların en güvenilir veriyi toplamaları için kafatası derisine değmeleri gerekiyor. Bu noktada kulaklıkla deri arasında saçı giren kullanıcılardan ne kadar doğru veri toplanacağı ise bilinemiyor.

Özetle, dikkat dağınıklığı herkesin hayatında mutlaka bir anlamda sıkıntı oluşturmuştur. Bu kulaklık da insanın kendini eğitmesi adına eğitici bir ortam sunarak faydalı sonuçlara neden olabilir gibi duruyor. Sanırım daha net yorumlar yapabilmek için ilk ürünlerin dağıtılmasını ve sonuçların kullanıcılar tarafından paylaşılmasını beklemek gerekiyor.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...