Nükleer atıklar zararsız enerji kaynağı olarak kullanılabilecekler.
Nükleer atıklar çevre için ciddi bir baş ağrısı. Fakat yakında zararsız enerji kaynağı olarak kullanılabilecekler.
Kısa-menzilli radyoaktif materyali, insan yapımı bir elmas içerisinde hapsederseniz, zararlı radyasyonu tamamiyle bloke edebileceğiniz gibi, küçük bir elektrik şarjı da üretebilirsiniz. Her ne kadar ekip, çalışmaları esnasında nikel izotopu kullanmış olsalar da, yüksek orandaki beklenti çalışmaların nükleer güç ünitelerindeki grafit bloklarda bulunan karbon izotopu ile yapılacağı yönünde.
Bataryalar çok miktarda güç üretimi yapmayacak olabilirler fakat ne kadar uzun ömürlü olacakları, radyasyon ömrünün kendisi ile belirlenecek olan bir durum. Araştırmacılar karbon tabanlı bir bataryanın, kendi enerjisinin %50’sini, 5,730 yıl içerisinde üretebileceğini tahmin ediyorlar. Büyük ihtimalle bu bataryalar, oldukça yüksek uçuş yapan dron (insansız hava aracı)’larda, kalp pillerinde, uzay araçlarında ya da batarya değişiminin çok zor ya da imkansız olduğu herhangi bir alanda kullanılabilecek. Örneğin, güneş enerjilerini uzun süre faaliyet gösterdikten sonra kaybeden yıldızlararası araştırmalara göz atabilirsiniz.
Pratikteki uygulama için henüz uzun bir yol var. Belli başlı bazı sorunlar da söz konusu. Örneğin masraflı olacak olması, bunlardan biri. Elmas pahalı bir maden. Dolayısı ile yüksek miktarlarda nükleer atığı bataryaya çevirmek mümkün olmayabilir. Aynı zamanda yapılacak olan teknolojik çalışmalar da masraflı olacaktır. Herşeye rağmen bu çalışmalar, nükleer reaktör atıklarının bir tehdit olarak kalmaktan öte, bizim için bazı iyi şeyler yapabileceklerine dair umudu da arttırıyor.