Facebook Yalan Haber Dedektörü’nün bir eklenti olduğu ortaya çıktı

Date:

Facebook Haber Beslemesi’nde yalan haber kontrolü

Güncelleme : Bir Chrome uzantısı olan B.S. Detector uygulamasının, bazı kullanıcılar tarafından Facebook’ta test edilmek üzere kullanıldığı anlaşılıyor. Araştırmaya devam edeceğiz fakat şimdilik ‘Yalan Haber Doğrulama’ özelliğinin bir Facebook uygulaması olmadığı görülüyor.

Facebook ‘Haber Beslemesi – News Feed’ uygulamasında, bazı kullanıcılara dönük olarak yalan haber (fake news) bağlantılarının üzerinde kırmızı uyarı etiketleri gösteriyor. TechCrunch bir kaynaktan edindiği uyarı görüntüsünü aşağıda paylaşıyor. Bu uyarıda ‘ Bu websitesi güvenilir bir haber kaynağı değil. Sebep : Doğrulama Beklemede’ açıklaması karşınıza çıkıyor. Bazı mesajlarda da sebep olarak ‘Devlet kaynaklı haber’ açıklaması görüntüleniyor.
Bu uyarılar, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in geçen ay ortaya attığı Facebook’ta dolaşan yalan haberlerle mücadeleye dair açıklamadan hemen sonra gelen firmanın yeni yaklaşımlarının ilk görünür işareti olarak algılanıyor. Bu konuda bir yorum almak için Facebook’la temasa geçtik ve eğer bir cevap alırsak konuyla ilgili olarak güncelleme yapacağız.

Yalan haber belirteçleri bir haftadan bu yana aktif halde görünüyor. Fakat bu belirteçler (flags) bazı kullanıcıların kaynaklarında göründükten hemen sonra kayboluyor. Bu davranış biçimi Facebook’un yeni ürünlerin özelliklerini test ederken ortaya koyduğu davranış biçimleri ile oldukça benzer.
Ekran görüntüsündeki uyarı mesajı bugün görünen testin anlık bir parçasına ait. Bu ekran görüntüsü, ortalıkta gezinen yalan haber kaynakları içerisinde yer alan occupydemocrats.com adlı siteden bir hikayeyi gösteriyor. Başlıkta ‘ 2,000 gazi Standing Rock’ta protestocular etrafında ‘İnsan Kalkanı’ oluşturmak üzere bir araya geldi’ diye yazıyor.
Fakat bu özel haber hikayesi doğru bir hikaye olarak karşımıza çıkıyor. Bu hikaye aynı zamanda The New York Times ve Reuters gibi diğer güvenilir olay-doğrulayıcı kaynaklar tarafından da kullanıldı. Bu da gösteriyor ki Facebook bireysel haberlerden çok bütün siteyi kara listeye alıyor. Aynı zamanda gerçek hikayelerin ‘Güvenilir Değil’ uyarısı ile etiketlenmeleri, Facebook’un sistemindeki yanlış artıları da gösteriyor.

Hacker haberleri kullanıcısı ideonexus da geçen hafta benzer bir uyarı durumuna dikkat çekti:

“ Bugün tesadüfen Facebook’taydım. Bu esnada iki arkadaşın gönderileri üzerinde bulunan ‘ Bu websitesi güvenilir bir haber kaynağı değil. Sebep : [Sebep]” şeklindeki devlet kaynaklı ya da güvenilir olmayan haber şeklindeki sebepleri öne süren kırmızı renk bir bayrak işareti gördüm.
Bayrak Pokemon Go ile ilgili sansasyonel spekülasyon içeren bir makale ve George Soros hakkında komplo teorileri üreten bir web sitesi üzerinde görünüyordu. “

Kullanıcılar ne diyor ?

Facebook Haber Kaynaklarında yalan haberlerin yayılmasını desteklediği yönünde yoğun bir eleştiriye maruz kaldı. Zira bazıları Donald Trump’ın yalan ve manipülasyona dönük haberler yüzünden seçildiğine inanıyorlar. Her ne kadar firma ilk başta yalan haberlerin büyük bir sorun teşkil ettiklerini kabul etmekte isteksiz davransa da, medya baskısı firmayı bu konuda harekete geçmeye yöneltti.
Yalan haber, bilgilendirilmiş bir demokrasiyi tehdit eden bir bela. Bununla birlikte tek başına polisi oynamak Facebook için riskli olur. Tam bir şeffaflık olmaması, sansüre ve önyargı iddialarına sebep olabilir. Tabii bu da firma için kabusa dönüşebilir. Harici doğrulama servisleri, medya ya da akademik enstitülerle çalışmak, Facebook’un neyin doğru olduğu konusunda tam kontrol ve sorumluluk almadan yalan haberleri sınıflandırması konusunda yardımcı olabilir.

1 Comment

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...