Hindistan’ın “canavar”ı GSLV Mark III uzaya fırlatıldı

Date:

GSLV Mark III kodlu uzay aracına Hindistan’da canavar lakabı takıldı

Hindistan uzay ajansı bu zamana kadar ki en ağır roketini başarıyla başlattı. Toplamda
640 tonluk roket, Sriharikota’daki Bengal Körfezi’ndeki bir fırlatma üssünden fırlatıldı. GSLV Mark III kodlu uzay aracına Hindistan’da canavar lakabı takıldı. Günlerdir Hindistan basını ve sosyal medyasını meşgul eden bu önemli olay oldukça esprili bir ortam oluşmasına ve renkli görüntülere yol açtı. Karikatürlerden payını alan “canavar” uzun bir süre daha Hindistan’da adından bahsettireceğe benziyor.GSLV Mark III kodlu uzay aracına Hindistan'da canavar lakabı takıldı.

NDTV internet sitesi ise bu durumu, “Hindistan için büyük bir gündü” ifadelerini kullanarak Hindistan için önemini belirtmiş. Hindistan halkı da roket fırlatıldığı günden beri sosyal medyadan konuyu soğutmaya izin vermiyor. Halkın oldukça dikkatini çekmiş ve devletin ekonomik kalkınma girişimiyle ilgili ticari bir atılım olarak görülmeye başlanmış durumda.

Roket, Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü’nün (ISRO) Avrupa yapımı roketlerine olan ihtiyacını gidermesi ve ağır uyduları uzaya fırlatmaya başlatabilmesi için kullanılacak. Uydu pazarında daha görünür bir ülke haline gelmek, ticaret hacmini büyütmek ve Avrupa ile rekabet etmek, ekonomisini kalkındırma hedefinde olan Hindistan’ın temel düşüncesi.

Hindistan şu ana kadar diğer ülkelere ağırlıklı uyduları uzaya göndermekteydi. Artık bu pazarda gerçekten bende varım dediğini tüm dünyaya gösterdi. GSLV Mark III, TV, telefon görüşmeleri ve geniş bant bağlantılarını uzaya aktaran, yüksek irtifalı yörüngeye oturtulan üç tondan daha ağır bir uyduyu taşıyabilir. GSLV Mark III kodlu uzay aracına Hindistan’da canavar lakabı takıldı. Ve bu da roketin hacmiyle ilgili yapılan ve karikatürlere konu olan kıyaslamaların 5 Jumbo jeti ya da 200 fil ağırlığında olduğu yönündeki benzetmeleri haklı çıkarıyor.GSLV Mark III kodlu uzay aracına Hindistan'da canavar lakabı takıldı. Ancak, dünyanın en ağır roketi olma ünvanından şimdilik çok uzak. Çünkü bu rekor 1967-1973 yılları arasında kullanılan NASA’ya ait Satürn V’ ye ait. Bu rekoru hala Hindistan’ın GSLV Mark III’ ünün yaklaşık dört katı fazlası oranına sahip olarak elinde tutuyor. Hindistan Savunma Araştırmaları ve Analizleri Enstitüsü’ nden Ajay Lele, “Daha önce iki ton ağırlığa sahip uyduları gönderdik. GSLV Mark III ile neredeyse iki katı bir sıçrayış yaptık” ifadelerini kullandı.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...