Japonya 2017’de dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını yapmayı planlıyor.

Date:

Yeni süper bilgisayarı ile Japonya işlem yapma performansını, aynı güç tüketimini kullanarak, on kat daha artırmayı planlıyor.

Japon Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST), yeni süper bilgisayarı ile derin öğrenme uygulamaları geliştirmeyi hedefliyor. Bu süper bilgisayarın adı “Al Bridging Cloud Infrastructure” – Al Bulut Altyapı Köprüleme (ABCI). 2017 yılı sonlarında yapımının tamamlanması bekleniyor.

Japonya, gelecek yıl sonlarında dünyanın en iyi süper bilgisayarları sıralamasında üst sıralara sıçrayabilecek bir bilgisayar yapmayı planlıyor. Yapımı planlanan bilgisayar 130 petaflop (işlem gücü birimi) işlem kapasitesi ile dünya lideri olan Çin’li Sunway TaihuLight adlı bilgisayarı geride bırakabilir. TaihuLight adlı bilgisayarın işlem gücü 93 petaflop’tur. Bir petaflop, saniyede bir milyon trilyon kayan-nokta işlemine eşdeğerdir.

Japon Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü sadece dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını değil, aynı zamanda en verimli bilgisayarlarını yapmayı amaçlıyor. Enstitü, 3 megawatt’ın altında bir güç harcanmasını hedeflemekte. Bu oldukça şaşırtıcı bir hedef, zira Japon’yanın şu an itibariyle ilk 500 süper bilgisayarı arasındaki en yüksek kayıt, aynı gücü kullanarak hedeflenen bu işlem gücünün onda birini gerçekleştirebilmekte. (13.6 petaflops). TaihuLight ise 15 MW’ın üzerinde güç harcıyor.

Japonya, dünyann en hızlı ve en süper bilgisayarını yapmayı amaçlıyor.

AIST aynı zamanda 1.1 oranının altında güç kullanımı sağlayarak benzer verimi almayı hedefliyor. (Bu oran soğutma için gerekli olan güç de dahil olmak üzere toplam gücün işlemci cihazlarca harcanan güce oranıdır).

Hedeflenen bu oran dünyanın en etkili veri merkezlerinin ulaşabildikleri zirve değeri ifade ediyor.

Enstitü, aynı zamanda Fransız firma Atos’un, Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu (CEA) için dizayn etmiş olduğu kendi süper bilgisayarında kullanılan bir teknik olan akışkan ısıtma teknolojisini kullanmayı planlıyor. Atos 1 exaflop (bir milyar milyar flop)’luk bir performansı hedeflemektedir. Fakat Atos bilgisayarının yapımını 2020 yılına kadar ancak tamamlayabilecekken AIST makinesinin bir yıl sonra tamamlanacağı beklentisi içerisinde.

Diğer ülkeler süper bilgisayarlarının tasarımını atmosfer modellemeleri ya da nükleer silah simülasyonları için optimize etmişlerken AIST yeni bilgisayar dizaynıyla, makineleri büyümekte olan yapay zeka alanında öğrenmeye dönük kapsamlı uygulamalar edinmeyi hedeflemektedir.

Proje ‘Al Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) – Al Bulut Altyapı Köprüleme’ ismini taşımaktadır. AIST tarafından bu ay başlarında yayınlanan bir makaleye göre projenin amacı; yeni başlayanların, mevcut endüstriyel süper işlemci kullanıcılarının ve akademisyenlerin kullanımına dönüktür.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...