NASA, Curiosity keşif aracını tam olarak Mars’taki Gale Kraterine indirdi çünkü gezegenin geçmişi hakkında açık bir kitap gibi çok şey anlatan bir yer olmasından umutlu.
Gale Krateri yaklaşık 700 milyon yıllık bir zaman diliminde burasının sıcak bir göl olduğu ve 3.1 milyar yıl önce ise yok olduğu yeni yayınlanan iki araştırma makalesinde belirtildi. Başka bir deyişle burada çok uzun süre yaşanabilirdi. Hatta göl yok olduktan sonra yer altı suları uzun bir süre ayakta kaldı.
Verilere göre, su muhtemelen soğuk bir iklimde varlığını sürdürdü. Ancak iklim daha sıcak olunca, göl oksijen bakımından zengin olan sıcak katmanlara ayrıldı. Yaşamın var olmuş olabileceği ihtimalleri arasındaki en iyi ihtimal şaşırtıcı olmayacak bir şekilde burasıdır. Bundan sonrası ise biliniyor. Mars’ın atmosferinin çoğu ve var olan su yok oldu.
Gale Krater ’indeki bulgulara göre, daha önce sanılanın aksine bu bölgede çok daha uzun bir yaşam süresi vardı. Bu insanoğlunun Mars’ta fosilleşmiş yaşam belirtilerini bulacağını garanti etmez fakat ihtimal daha önce bilinenden daha yüksek. Ars Technica’nın gözlemlerine göre, Dünya’daki hayatın başlangıcı, gezegenin doğuşundan birkaç milyon yüzyıl kadar zaman aldı.
Şimdiye kadar Mars’a gönderilen uzay araçları:
Viking Programı (1976): Mars’ın yüzeyinden ilk kez renkli fotoğraflar alındı.
Mars Pathfinder (1997): Yakşalık 16.500 fotoğraf çekerek geri dönmeyi başardı.
Spirit (2004): Günümüzde bağlantı sağlanamadığı için kullanılamıyor.
Opportunity (2004): Halen görevine devam ediyor.
Phoenix (2008): Mars’a inişi sırasında başka bir uzay aracı tarafından görüntülenen ilk araç oldu.
Curiosity (2012): Mars’ın altını üstüne getiriyor.