MIT kendi IHA’larınızı tasarlamanıza olanak sağlıyor

Date:

İHA yapımı artık çok kolay : Tüketiciler ve satıcılar, kendi İHA’larını yapmak için bu yeni sistemin avantajından faydalanabilecekler.

MIT araştırmacıları tüketici ve satıcıların kendi İHA’larını tasarlayıp geliştirerek göklere çıkmalarını sağlayacak yeni bir yolu açıkladılar.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan bir ekip tarafından geliştirilen program, kullanıcıların farklı çeşitlerde İHA üretebilmelerine imkan veren bir ‘Prototip Bilgisayar Sistemi’ .

Laboratuvara göre kullanıcılar kendi istekleri dahilinde İHA tasarımı, simülasyonu yapabilir, ve bu araçları oluşturabilirler. Yapım işlemini taşınacak yük miktarı, uçuş saati, ve batarya ömrü gibi faktörlerin etkilediğini göz önünde bulunduran her kullanıcı, İHA’nın yapılacağı malzemenin yapısına, şekline ve büyüklüğüne göre değişen drone üretimini yapabilir.

Sistemi göstermek için CSAIL , 5 pervaneli ‘pentacopter’ ve tavşan şeklinde bir ‘tavşankopter’i de içeren farklı tiplerde sıra dışı İHA üretti.

MIT programın, satıcı ve tüketicilerin daha geniş çeşitlilikte fonksiyonlara sahip bir performansı ortaya koyabilecek yeni İHA’ların geliştirilmelerine olanak verecek bir yolun kaldırım taşlarını döşeyeceğini söylüyor.

Projenin şefinin belirttiği gibi bir gün ‘her yaklaşıma uyan bir ölçekte’ olma zorunluluğu ortadan kalkabilir. Bunun yerine elektronik, fizik ve tasarım elemanları ile ilgili kapsamlı bilgi sahibi olmamakla birlikte, İHA’ların satışından para kazanmak isteyen insanlar, kendi araçlarını isteklerine uygun olarak yapabilecekler.

Arayüzün kendisi kullanıcıların farklı pervane ve çubuklar kullanarak İHA’ları tasarlamalarına imkan sağlıyor. Ve netice olarak yapımı tamamlanan araç havalanabiliyor, gezinebiliyor ve tekrar yere inebiliyor.

Eğer her zamankinden farklı İHA yapma imkanına sahip olabilirseniz bu araçları daha sıra dışı amaçlara dönük olarak kullanabilirsiniz (örneğin düzensiz şekilli objelerin taşınmasında).

Bilmeniz gereken teknik detaylar

“ Örneğin daha fazla pervane eklemek genel olarak daha fazla ağırlık taşımanıza imkan verir fakat aynı zamanda aracın yere çakılmayacağından emin olmak için dengeyi nasıl sağlayacağınız konusu üzerinde de düşünmeniz gerekir”  diyen  PhD (Doktora) öğrencisi Tao Du, “ Düzensiz şekillendirilmiş İHA’ların stabilize edilmeleri çok zordur. Yani bu tip araçlar çok karmaşık kontrol parametrelerinin sağlanmasına ihtiyaç duyarlar” diye sözlerine devam ediyor.

MIT araştırmacıları ‘Değişken yön metodu’ olarak adlandırdıkları yordam ile, İHA’nın performansını olumsuz yönde etkileyebilecek faktörleri azaltmanın mümkün olabileceğini belirttiler. Bu yöntem, İHA tasarım değişkenlerinin sayısını azaltarak faktörlerin sayısında azaltmayı sağlıyor.

Du, “Eğer bu değişkenleri  yarıya indirirseniz, oldukça karmaşık bir optimizasyon sorununu iki kolay alt-sorun haline dönüştürebilirsiniz. Ki bu sorunların çözümü için halihazırda kullanabileceğimiz teknikler mevcut” diyor.

Proje Ulusal Bilim Fonu, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve Avrupa Birliği Ufuk 2020 araştırma ve icat programları tarafından destekleniyordu. Sistem şu an itibariyle sadece prototip aşamasında fakat ümidimiz odur ki herkesin yararlanabileceği açık-kaynak haline dönüşecek.

Bu ayın başlarında MIT araştırmacıları yeni bir bilgisayar modeli oluşturduklarını açıkladılar. Bu model yapay zeka sistemlerine yüz tanımada daha insansı ve doğru bir yöntem sağlayacak.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...