NASA’nın görüntülerinde, karbondioksit’in dünyamıza yayılışı
NASA, yayınladığı bu görüntülerle, karbondioksit ile ilgili birçok soruyu cevaplamaya yardımcı olabilir.
NASA, karbondioksitin uydu ölçümlerini kullanarak sera gazının Dünya atmosferi boyunca nasıl hareket ettiğini gösteren yeni ve ilginç bir 3D video oluşturdu. Birkaç dakika içinde, gökyüzüne doğru dönen ve kuzey yarımküreyi saran CO2 konsantrasyonlarını görebilirsiniz.
Veriler, 2014 yılında, bölgesel ölçekte atmosferik CO2’i ölçmek için gönderilen NASA’nın “Yörünge Karbon Gözlemevi-2” (OCO-2) uydusundan geliyor. Eylül 2014’ten Eylül 2015’e kadar bir yılı kapsayan ölçümler, daha önce benzeri görülmemiş bir 3D görünüm vermek üzere yüksek çözünürlüklü bir hava durumu modeli ile birleştirildi.
NASA’ya göre, hala anlamaya çalıştıkları şey, hangi ekosistemin ne miktarda CO2 emdiği.
Enerji için fosil yakıtların yakılmasıyla yüksek miktarda üretilen karbondioksit, gezegenimizi hızla ısıtmaktadır. Bilim adamları, insan kaynaklı emisyonların yaklaşık yüzde 50’sinin atmosferde kaldığını, yüzde 25’inin okyanus tarafından absorbe edildiğini ve geriye kalan yüzde 25’in bitki örtüsü tarafından soğurulduğunu biliyor. NASA’ya göre, hala anlamaya çalıştıkları şey, hangi ekosistemin ne miktarda CO2 emdiği.
Bu yeni 3D video, iklim bilimcilerinin sorularına tercüman oldu
CO2’nin nasıl hareket ettiğini gösteren bu yeni 3D video, iklim bilimcilerinin bu soruların bazılarına cevap vermesine yardımcı olabilir. NASA-Goddard’daki bir karbon döngüsü bilimcisi Lesley Ott, “Atmosferde ne olduğu hakkında doğru bir resim sağlamak ve bunu akış/akıntı ile ilgili kesin bir resme dönüştürmek için gerekli araçları üretmeye çalışıyoruz. Hala çok uzun bir yol var, ancak bu, karbondioksit’in keşif zincirinde gerçekten önemli ve gerekli bir adım” dedi.
Bu bağlamda, CO2’nin yıl boyunca başınızın üstünde nasıl dolaştığına ve sıradağlar ve okyanus akıntılarının dünyanın dört bir yanındaki karbondioksit hareketini nasıl etkilediğine bir göz atın.
Sizce de tuhaf değil mi?