Sanallaştırma ve veri depolama nereye gidiyor?

Date:

Sanallaştırma ve veri depolama nereye gidiyor?

Sanallaştırma ve veri depolama teknolojilerinin günümüzdeki durumu. Gelecekte bu konularda bizi neler bekliyor?

Sanallaştırmanın artan önemi

Sanallaştırma teknolojileri her geçen gün büyük bir hızla firmaların hayatına girmeye devam ediyor. Veri merkezlerinden çıkıp ağ ve masaüstü sistemlere kadar geniş bir yelpazeyi ele almaya başlayan sanallaştırma teknolojileri, firmaların tüm yapılarına daha yönetilebilir, daha verimli ve doğru uygulandığı takdirde daha güvenli bir ortam sunuyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda  2016 yılında satılan sunucuların %65’inin sanallaştırılmış olduğu belirtilmektedir. Bu rakam sunucu sanallaştırma pazarının Avrupa’da olgunluk düzeyine eriştiğini ve masaüstü, uygulama ve ağ sanallaştırma teknolojilerinin de aynı hızla pazara gireceğini gösteriyor.

Sanallaştırma ve veri depolama teknolojilerinin günümüzdeki durumu.

Maliyet avantajı ve verimlilik konularının ön planda olduğu 2016 senesinde, Sanallaştırma teknolojileri firmaların bu ihtiyaçlarına bire bir karşılık vermektedir. Sanallaştırma ile firmalar donanımsal kaynakların uygulamalara tahsis edilmesini ortadan kaldırarak, en önemli enerji tüketicisi olan merkezi işlemci ünitelerinin (CPU) atıl çalışmasını en alt seviyelere indirmekte, yüzlerce sunucudan oluşan koca bir veri merkezini tek bir sanal makine haline getirerek tüm işlemci kaynaklarını bir havuzda toparlayabilmektedir. Bu yapı doğrultusunda personel, elektrik, donanım, güvenlik ve diğer Bilgi Teknolojileri proje bileşenleri anlamında ciddi tasarruflar sağlamaktadır. Bu sayede son derece esnek ve verimli bir yapı sağlanarak, mevcut ekonomik koşullarda şirketler için avantajlı bir model oluşturulabilmektedir.

Sanallaştırma : riskler & getiriler

Şirketler sanallaştırmaya geçmeden önce ihtiyaçlarını doğru analiz etmeli ve sistemlerini bu ihtiyaçlar doğrultusunda kurmalıdır. Bu kapsamda, ihtiyaçlarını doğru analiz etmeyen şirketler, maliyet artışı gibi risklerle karşılaşabilirler.

Araştırmalara göre Sanallaştırma yatırımları kısa dönemde önemli getiriler sağlarken, sanallaştırmaya gerektiği kadar önem verilmemesi ve cılız yatırımlar yapılması operasyonel ve yönetimsel açıkları ve güvenlik açıklarını doğurmaktadır. Bu noktada profesyonel bir destek almak gerekmektedir.

Sanallaştırma ve veri depolama teknolojilerinin günümüzdeki durumu.

Sanallaştırmanın faydaları

1-Fiziksel kaynaklarınızdan %97’e varan oranda fayda sağlarsınız.
2-Fiziksel kaynaklarınızın iş yükünü oldukça azaltırsınız.
3- Lisans, fiziksel donanım ve diğer veri merkezi maliyetlerinden(barındırma, soğutma, elektrik) yüksek oranda tasarruf sağlarsınız.
4-Ölçeklenebilir olması sebebi ile ufak maliyetler ile sisteminizi büyütebilirsiniz.
5- Ayırmanız gereken insan gücü azalır ve esnek bir yönetim imkânı sunar.
6- Pratik bir ve güvenilir bir şekilde yedek alıp, olası kötü bir durumda sisteminizi kısa bir sürede ayağa kaldırabilirsiniz.

Sunucu sanallaştırma

Tam anlamı ile bir fiziksel sunucunun üzerinde bir işletim sistemi çalıştırmak yerine, kullanılan sanallaştırma platformları sayesinde aynı donanım üzerinde kaynaklarınızın yettiği ölçüde, birden fazla sunucu çalıştırabilirsiniz. Sunucu kaynaklarınızı en etkili şekilde kullanabileceğiniz bu yöntem ile ciddi manada iş sürekliliği imkânı bulurken, merkezi yönetim şansı elde edip; elektrik, barındırma, soğutma ve personel gibi gider kalemlerinizi minimuma indirebilirsiniz.

Masaüstü sanallaştırma

Özellikle, personel sayısı fazla olan işletmeler için cazip hale gelmeye başlayan bu sistemde; donanım ve lisans maliyetleri oldukça düşer. Kullanıcı işletim sistemleri tek bir merkezde toplandığından, aynı anda yüzlerce kullanıcı için uygulama ve güvenlik politikalarını kolayca işletebilirsiniz. Bu yöntemle de yönetim ve teknisyen maliyetleriniz önemli ölçüde azalır.

Veri depolama teknolojileri & artan ihtiyaçlar

Günümüzde depolanabileceğinden çok daha fazla veri üretilmektedir. Veri depolama sistemleri, gelişen teknoloji ile geçmişte son kullanıcının yatırımına karşı sağladığı fayda (ROI) açısından kıyaslandığında, geçmişte MB başına 5 USD öderken günümüzde MB başına 2.5 sent’lere kadar düştüğü görülmektedir.

Gelecekte, üzerinde operasyonel olarak ihtiyacımız olan tüm yazılımların entegre olduğu bütünleşik veri depolama çözümleri pazarda yer alacaktır. Üretici firmalar veri depolama, veri saklama, veri koruma gibi hizmetlerde sadece donanım ile gittiklerinde firmaların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadıklarını görebilmişlerdir. Bu sebeplerden dolayı üretici firmalar veriyi koruma, veriyi kurtarma gibi yazılımları kendi donanımlarına uyumlu hale getirerek yapıyı kurmalarına yardımcı olmaktadırlar. Bazı veri depolama veya veri yedekleme üretici firmaları bu konuda iyi olduklarını düşündükleri yazılımların firmalarını satın alarak satışlarını artırmaktadırlar.

Yazılımlar sayesinde verinin güvenliği kontrol altına alınmakta, veriye daha kısa sürede ve doğru olarak erişim imkanı sağlanmaktadır. Veri özel metotlar ile sıkıştırılarak daha büyük alanlara gereksinim duymadan yine aynı faydayı sunmaktadır. Dolayısıyla şirketler, kendilerine ayrılan alanın nasıl kullanıldığı, ne kadarının boş veya dolu olduğu, tanımlanan alan bitince ne olacağı, yeni alanın nasıl ekleneceği gibi veri depolama yönetimi sorularının cevaplarını bilerek verilerini daha etkin bir şekilde yöneterek ve veri depolama alanlarından tasarruf ederek verimliliklerini artırmaktadırlar.

Sanallaştırma ve veri depolama teknolojilerinin günümüzdeki durumu.

Veri depolama teknolojilerinde yeni yaklaşımlar

Büyük, küçük ve orta ölçekte işletmelerin farklı veri depolama yaklaşımları olduğunu söyleyebiliriz. Büyük çaplı şirketler, verinin saklanması için, yeni nesil ürünler ile uyumlu ve şirketlerin mevcut yapısına ek olarak büyüyebilme özelikleri de olan ürünler kullanmaktadır. Büyük çaplı şirketler ürünün başarısını onların beraberinde aldıkları profesyonel ve katma değerli hizmetler ile daha da kuvvetli hale getirmektedir.

Küçük ve orta ölçekli şirketler için eskiden çok zorunlu görülmeyen veri depolama günümüzde daha aktif kullanılmaktadır. Ofis uygulamaları, mail, yazışmalar, muhasebe işlemleri gibi aksiyonların oluşturduğu veri kümelerinin saklanması, geçmişe dönük istenilen verinin kontrol edilmesi, bazı verilerin değişimlerinin eski veri üzerinde yapılması (verinin versiyon değişikliği), verinin yedeklenmesi, verinin eskimesi, verinin silinmesi gibi işlemlerle önem kazanmaya başlamıştır.

Şirketlerin veri depolamayı hangi amaçla kullanacağını bilerek yatırım yapmaları gerekmektedir. Bunun için şirket ileride ne kadar büyüyeceğini de öngörmelidir.

Özellikle küresel mali kriz ortamında şirketler, maliyet avantajı sağlayan teknolojileri tercih edeceklerdir ve bununla birlikte Sanallaştırma teknolojilerinden faydalanan kurumların sayısı gitgide artacaktır. Gelecekte fiziksel sunucuların ortadan kalkacağını, tüm fiziksel sunucuların sanal sunucular haline dönüşeceğini göreceğiz. Bunun yanı sıra uygulama ve masaüstü sanallaştırma teknolojilerini ve ağ sanallaştırma teknolojilerinin de hayatımızın bir parçası haline gelecek. Dağıtık masaüstü yapıları merkezileştirilmiş bir yapıya dönüştürülecek, iletişim ağlarında uzmanlaşmış firmaların, sanal ortamlardaki iş yüklerinin taşınabilirliğini arttırmak ve daha kolay yönetilebilmesini sağlamak için geliştirdikleri sanal yapıları fark edebilen sanal ağ araçları yükselişe geçecektir.

Sanallaştırma teknolojilerinin olgunlaşması ile beraber sanal sunucuların yönetimi, olağanüstü durum önleme ve güvenlik konularında sanal altyapıya yönelik yenilikçi çözümlerle karşılaşacağız. Bu noktada danışman firmaların önemi daha da artacak, BT altyapısına her yönden sanallaştırma gözlüğüyle bakabilen ve üretici firma yerine çözüm odaklı danışmanlık hizmeti sunabilen sistem entegratörlerine ihtiyaç artacaktır.

Dijital ortamdaki bilgi, günümüz iş dünyasının kritik bir bileşenidir. Bulunması ve yönetilmesi gereken bilginin hacmi, her geçen gün artmaktadır. Ayrıca, bu bilgilerin günün her saatinde erişilebilir olması gerekiyor. Bilgilerinize, her hangi bir sebeple ulaşamamak, artık söz konusu bile olmamaktadır. Üstelik, Bilgi Teknolojilerine (BT) ayrılan bütçelerin azalmasıyla, hayata geçirdiğiniz her sistemin verimli ve uygun maliyetli olması yaşamsal önem taşıyor. Veri depolama, eskiden, her sunucuya bağlı bir sabit disk ya da teyp sürücü içeriyor ve doğrudan bağlantılı veri depolama ya da DAS (Direct Attached Storage) olarak biliniyordu. Şimdi, bugünün iş dünyasındaki zorluklarla başa çıkabilmek için, daha esnek, akıllı ve kolay yönetilen veri depolama çözümleri gerekiyor. Bu yaklaşımın sunduğu yararlar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Disk alanını yönetmek ve paylaştırmak için gerekli sürenin kısaltılması
  • Kritik uygulamaların, sürekli donanım arızası endişesi taşımadan çalıştırılması
  • Veri yedeklemesinin iş saatlerine sarkması durumunda sistem performansında yavaşlama olmaması
  • Verilerin geri yüklenmesi gerektiğinde hedeflenen zaman aralığı içinde bitirilebilmesi

Veri depolama ağı nedir?

Veri depolama ağını anlamanın en kolay yolu, onu yaygın bir BT altyapısı çözümü olan yerel ağ (LAN) ile karşılaştırmaktır. Yerel ağlar, istemcilerin, uygulamalar, sunucular, paylaşımlı dosyalar ve yazıcılar gibi BT kaynaklarını paylaşmasını sağlar. Veri depolama ağları da benzer bir kaynak paylaşımı sunar; ama özellikle sunucuların, veri depolama cihazlarını ve veri depolama yazılımını paylaşması için tasarlanmıştır. Yerel ağlar, tüm şirketler için yararlı görülürken, veri depolama ağları, genellikle geniş bütçeleri ve uzmanlık düzeyinde bilgisi olanlar için uygun görülür. Oysa, durum böyle değildir.

Veri depolama ağları nasıl yardımcı olabilir?

Aşağıdakiler sizin de ihtiyacınız ise, veri depolama ağları şirketinize kısa sürede yarar sağlayacaktır:

  • Verilerinizi yönetmek ve korumak için gerekli kaynakları azaltmak
  • Özellikle teyp yedeklemeleri ve geri yüklemeler için daha gelişmiş veri erişimine sahip olmak
  • Hemen ya da gelecekte veri depolama kapasitesini artırmak
  • Verimsiz ve dağınık durumdaki veri depolama çözümlerini konsolide etmek
  • Farklı donanım üreticilerinden alınan sunucuları, tek bir veri depolama çözümü altında bütünleştirmek
  • Mevcut BT yatırımlarınızın etkinliğini artırmak
  • Yedekleme süresini, daha hızlı bir yedekleme teknolojisi ile kısaltmak

Sanallaştırma ve veri depolama teknolojilerinin günümüzdeki durumu.

Veri depolama ağı bileşenleri

Veri depolama ağlarının beş temel bileşeni vardır:

  1. Sunucular – donanım
  2. Veri depolama ağı altyapısı – donanım
  3. Disk depolama – donanım
  4. Teyp depolama – donanım
  5. Yönetim yazılımları

Farklı üreticilerden alınan ve farklı işletim sistemleri üzerinde çalışan birden fazla sunucu, bir veri depolama ağına bağlanabilir. Gereksinim duyduğunuz sunucu ve işletim sistemlerinin sayısı, veri depolama ağı çözümünüzün yapısını ve maliyetini belirleyecektir. Bir sunucuyu veri depolama ağına bağlamanın en yaygın ve kanıtlanmış yolu, fiber optik ortamdır. Kablolamada, özel bir fiber kanal sunucu adaptör kartı kullanılır. Host Bus Adapter (HBA) olarak adlandırılan bu kart, sunucudaki herhangi bir genişleme (PCI) yuvasına takılır.

1. Sunucular

Sunucular veri depolama ağı ile tek ya da çift bağlantıya sahip olabilir. Çift bağlantı, kablolamadan ya da donanım arızasından kaynaklanabilecek sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırır. Her iki veri depolama ağ bağlantısı da aynı anda kullanılırsa, performans daha da artar.

Yararları:

  • Arıza durumuna karşı sunucunun verilere erişim yeteneğini artırır.
  • Daha yüksek verim için, birden fazla sunucunun, veri depolamayı paylaşmasına imkan verir.
  • Sunucu yapısını daha verimli ve esnek kullanmanızı sağlar.

2. Veri depolama ağı altyapısı

Herhangi bir veri depolama ağı altyapısının temelleri, verilerin bu ağ içinde hareket etmesini sağlayan donanım, kablolama ve yazılım bileşenleridir. Bunlar, topluca, veri depolama ağı dokusu (fabric) olarak bilinir. (Genellikle bir bulut şeklinde resmedilir.) Veri depolama ağı dokusunun temelleri, ağ üzerindeki sunucuların ve veri depolama cihazlarının birbirine bağlanmasını sağlayan sunucu adaptörü (HBA) ve fiber kanal anahtarlar (SAN Switch) tarafından oluşturulur. Anahtarlar, aynı zamanda verilerin mümkün olduğunca etkin bir biçimde doğru cihazlar arasında gidip gelmesini ve sorunlu bağlantılarin akıllı olarak atlanmasını sağlar. Anahtarlar, basamaklandırma (cascading) olarak bilinen yöntemle birbirine bağlandığında, veri depolama ağı içinde yapılabilecek bağlantı sayısını artırır.

Yararları:

  • Gereksinimleriniz değiştikçe ya da arttıkça kolaylıkla değiştirilebilecek ya da genişletilebilecek, yüksek performanslı ve esnek bir altyapı oluşturur.

3. Disk depolama

Veri depolama sistemleri (RAID sistemleri olarak da bilinir) tarafından yapılır. Bunlar, sunucuların veriye ulaşmak ve depolamak için erişim sağladıkları cihazlardır. Veriler, veri depolama sistemi üzerindeki RAID ile yapılandırılan her bir disk sürücüsüne yazdırılır ve böylece, tek tek disk arızalarına karşı korunma sağlanır.

Yararları:

  • Yüksek hata toleransı düzeyi
  • Kapasite ve performansta esnek büyüme sağlayan modüler yapı
  • Farklı işletim sistemleri çalıştıran farklı sunucular için ortak kullanım imkanı
  • Verilerinizi bir veri depolama sisteminde konsolide hale getirmek, disk alanı kaynaklarınızın verimini ve erişilebilirliğini artırır.
  • Yönetim ve gözlem yükünü ciddi oranda azaltır.

4. Teyp depolama

Veri depolama ağları, her bir sunucunun veri depolama sistemi ile bir teyp yedekleme kütüphanesi arasında yüksek hızlı ve doğrudan fiber kanal bağlantısı sağlayabilir. Bunun anlamı, yerel ağın, bundan böyle yedekleme ve geri yükleme sürecinde verileri taşımak için kullanılmayacağı, böylece yerel ağ üzerindeki hizmetler ve kullanıcılar için performansın artırılacağıdır. Bu tür teyp depolama uygulaması, yerel ağdan bağımsız (LAN-free) yedekleme çözümü olarak anılır.

Yararları:

  • Daha kısa zamanda daha çok bilgi korunabilir.
  • Yedekleme sürecinde görülen performans eksiklikleri büyük ölçüde ortadan kaldırılır.
  • Tüm yedekleme, tek bir yerden yönetilebilir.

5. Yönetim yazılımları

Veri depolama ağlarının belki de en önemli ve en çok göz ardı edilen bileşeni, yönetim yazılımlarıdır. Bu yazılımlar,

  • Veri depolama ağı bileşenlerinin konfigürasyon ve optimizasyonunu sağlar.
  • Veri depolama ağını izler ve ilgilenilmesi gereken alanları ya da potansiyel arızaları bildirir.
  • Veri depolama ağı altyapısında olabilecek problemlerden kaçabilmek için, bilgiyi yeniden yönlendirir.
  • Veri koruma gibi zaman alıcı işleri otomatikleştirir.
  • Kullanım istatistikleri sunar.

Veri depolama ağı yönetim yazılımları, tüm depolama kaynaklarını, nerede bulunursa bulunsun tek bir sanal havuz gibi görüntülemek ve yönetmek (sanallaştırma) gibi özel bir işlevsellik de katabilir.

Yararları:

  • Tüm veri depolama altyapısını otomatik olarak izler ve yönetir. Bu sayede yönetim için gerekli kaynakları azaltır.
  • Veriye erişim yeteneğini ve sürekliliğini artırır.
Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...