Çin’li Ctrip Adlı Firma, Skyscanner’ı 1.7 milyar dolara satın almak istedi.
Seyahat oryantasyonlu arama motoru devi olan Skyscanner’ın, Çin’in en büyük online seyahat firmalarından biri olan Ctrip’in, Skyscanner’ı 1.4 milyon sterlin’e (Yaklaşık 1.7 milyar dolar) satın almak istediğini açıklamasından sonra, bu sabah M&A Land’den büyük haberler yayınlandı.
İskoçya/Edinburgh’da 2003 yılında kurulmuş olan Skyscanner, aylık 50 milyonluk ziyaretçi trafiği ile dünyanın en büyük seyahat arama motorlarından biri. Aynı zamanda benzer kategoride yer alan diğer firmalardan farklı olarak Skyscanner tamamiyle bağımsız bir firma olarak faaliyet gösterdi. Örneğin Kayak, 2012 yılında Priceline tarafından satın alındı.
Peki o halde muhtemelen bağımsız bir büyümeye yardımcı olmaya yönelik planlanmış olan esaslı bir yatırımdan kısa bir süre sonra neden bu satış?
Skyscanner’ın ortaklarından ve CEO’su olan Gareth Williams, VentureBeat ile yaptığı bir röportajda “ Bu yatırım 2016 yılında daha çok büyümemizin önünü açtığı gibi hissedarlarımıza da zamanında nakit temini konusunda bir ölçek sağlamış oldu” açıklamasını yaptı.
Şirkete geçen yıl yapılan devasa yatırım öncesinde Skyscanner’ın en büyük yatırımcısı, 2007 yılında şirkete yaklaşık 4 milyon dolar yatırım yapan ‘İskoç Eşitlikçilik Ortakları’ adlı kuruluştu. Sequoia Capital’ da 2013 yılı sonlarında yapmış olduğu miktarı açıklanmayan yatırımla Skyscanner’ın 800 milyon dolar değer kazanmasını sağlamıştı. Dolayısı ile her ne kadar geçen Aralık’ta sağlanan 192 milyon dolarlık artış büyüme girişimlerini finanse etme gayretinin bir parçası idiyse de bu girişim aynı zamanda hissedarlara ve daha önce yatırım yapanlara biraz nakit sağlamaya dönük olduğunu belirten Williams, bu girişimin o zaman için bir satış ya da Kamuya Sunma Adımı (KSA) olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Satmak ya da satmamak…
Son aylarda Skyscanner’ın bir ayrılış gerçekleştireceğine dair söylentiler yayılmıştı fakat VentureBeat’in bu sabahki satın alma haberlerinde Williams’la yaptığı söyleşide şirketin KSA’dan ayrılacağına dair söylentileri doğrulamadı. Fakat bu satış anlaşmasındaki koşulların kendisini borsada şansını denemektense şirketi satma eğilimine sürüklediğini belirtti. Buradan da anlıyoruz ki asıl mesele bağımsız olarak faaliyet gösterebilmekti.
“ Ctrip’in bize sunmuş olduğu bağımsız faaliyet kombinasyonu oldukça cazipti” diyen Williams, “ Onların Skyscanner’a sağlayacakları müthiş bilgi ve turistik yer arama konusu ile ilgili oldukça zor sorunun çözümünde benzer eğilime sahip olmaları Skyscanner için doğal bir ilerleme gibi algılanması anlamına geldi” diye ekledi.
Her ne kadar Skyscanner gibi kendi ülkesinde büyüme gösteren bir İskoç girişimi endüstride gerçek ölçeklerde faaliyet gösteren son bir kaç bağımsız firmadan biri olduğunu iddia edebilecek durumda idiyse de, aynı zamanda bu şekilde bir firma olarak tanımlanma özelliğinden uzaklaşacak olması da kaçınılmazdı. Acaba şirketin şu anda satılma kararını hızlandıran ekonomik ya da başka bir sebep gerçekleşmiş olabilir miydi? Williams’a göre hayır. Kendisinin Ctrip firması yetkililerini birkaç yıldan beri tanıdığını belirtti.
“Ctrip kurucularından ve yönetici başkan olan James Liang ve Ctrip’in yeni CEO’su Jane Sun’la 3 yıl önce tanıştım. Sonrasında temasımız devam etti ve bu temaslar Ctrip’in yoğun desteği ile Skyscanner’ın gelecekte nasıl geliştirilebileceğine dair ortak bir vizyon oluşturmamızı sağladı. İnanıyoruz ki Ctrip ile ortaklık sadece finansal açıdan değil,, fakat daha da önemlisi gelecek yıllarda dünya çapındaki turistik gezi yapanlara daha önemli faydalar sağlaması noktasında Skyscanner’ın gittiği yolda atacağı diğer adımlarla ilgili olarak bizlere yardımcı olacaktır.
Asya’daki büyüme
Aslında Skyscanner bir süredir Asya’da büyüme göstermekte ve Çin ve Asya kıtasının diğer ülkelerinde kayda değer işbirliğine imza atmaktadır. 2012 yılına geri döndüğümüzde Skyscanner’ın Çin’in en büyük arama motoru olan Baidu ile uluslar arası uçuşlarda arama ortağı olmak için ortaklık yaptığını görürüz. Şirketin geçen yılki devasa yatırımları esnasında bir çift kayda değer yatırımcı da göze çarpmaktaydı (Yahoo Japan ve Malezya Hükümeti). Dolayısı ile Asya, Skyscanner için yeni bir Pazar değil. Muhakkak ki Çin’deki büyük oyunculardan birinin firmayı satın almayı istemesi, karşılıklı faydayı sağlamaya dönük bir girişim. Skyscanner, Ctrip’in otel envanterine erişim sağlayarak halihazırda kullanıma sunmakta olduğu oteller zincirini geliştirebilecek.
“Ctrip’in desteği dünya çapındaki erişim ve ürün skalamızın belirgin bir şekilde büyümesini sağlayacak” diyen Williams “Ctrip’in ürün yatırımı ve tecrübelerinin sağlamış olduğu destek ile halihazırda büyük başarı sağladığımız Çin pazarındaki deneyimimizi ve hizmetimizi daha derinleştireceğiz” diye ekledi.
Skyscanner’ın kullanıcı tabanının üçte ikisinin Avrupalı olması sebebiyle yapılan anlaşma Ctrip için büyük bir önem taşıyor. Bu sabah bir açıklama yapan Liang “ Bu alım her iki firmanın uzun dönemli büyüme azmini güçlendirecektir” dedi. “Skyscanner pozisyonumuzu global çapta tamamlayacak ve Ctrip deneyim, teknoloji ve rezervasyon kabiliyetini Skyscanner’a sağlayacaktır.”
“Biz hala tam anlamıyla bir İngiliz firmasıyız” diyen Williams “Skyscanner Edinburgh’da doğdu, ve biz bütünüyle burada ve Glasgow’da bulunan ofislerimizde faaliyet göstermeye devam edeceğiz. Halen çalışma üssümüz burası. 800 kişilik kadromuzun 500’den fazlası ingiltere’de (ve 450’den fazlası İskoçya’da) ve rekabet koşullarımızı güçlendirmeye İngiltere’de devam edeceğiz.” Diyerek sözlerine devam etti.
“Bu operasyonel bağımsızlık, inanıyoruz ki, 10 yıl önce faaliyetine başlayan firmamızın olduğu gibi kalmasına katkı sağlayacak. Bu aşamada herhangi bir şeyin kötüye gideceğini söylememizi gerektirecek bir durum bulunmamakta.” diyen Williams, “Bu gurur duyduğumuz İngiliz firmasının daha güçlü ve daha başarılı olmasını sağlayacak olan, harika tecrübe ve teknolojilere sahip bir Çin’li firmanın imkanlarına bu vesileyle erişim sağlamış olduk” diye ekledi.