Twitter sizi daha da yalnızlaştırıyor olabilir

Date:

Sosyal medya uygulamalarının sizi arkadaşlarınızla daha da yakınlaştırdığını düşünebilirsiniz. Ancak yapılan son çalışmaya göre durum pek de öyle değil.

Amerikan Önleyici Tıp Dergisinin pazartesi günü yayınladığı araştırmaya göre sosyal medyada fazla zaman geçirmek ve bunun sıklığının artması genç yetişkinlerde sosyal izolasyona neden oluyor. Özetle sosyal medya sizi daha da yalnızlaştırıyor olabilir.

“Bizler yapı itibari ile sosyal canlılarız. Ancak modern yaşam bizi bir araya getirmek yerine daha çok bölünmemize neden oluyor ” diyor bu çalışmanın baş sorumlusu Dr. Brian A. Primack. “Sosyal medyanın hissedilen sosyal boşluğu doldurduğu düşünülüyor. Ancak yapılan çalışmaya göre bu yaklaşım insanların umut ettiği sonuçlara neden olmuyor.”

Bu çalışma nasıl gerçekleştirildi?

2014 yılının başlarında Primack ve ekibi 19 ila 32 yaşları arasındaki tam 1700 Amerikan vatandaşını bir ankete tabi tuttular. Bu anketin konusu insanların sosyal medya kullanımı üzerineydi. Standart bir değerlendirme aracı ile (Patient-Reported Outcomes Measurement Information System / Hastanın bildirdiği sonuçları ölçen bilgi sistemi) katılımcıların hissettikleri sosyal izolasyonu ölçtüler.

Sosyal ve demografik değişkenleri kontrol ettikten sonra, Primack ve ekibi sosyal medyayı günde iki saatten fazla kullanan kişilerin sosyal medyada yarım saatten az bir zaman geçiren akranları ile karşılaştırıldığında sosyal izolasyonunun iki kat daha fazla olduğunu keşfettiler.

Sosyal medya sitelerini haftada 58 veya daha fazla kere kontrol eden kullanıcıların, haftada 9 veya daha az kere kontrol edenlere kıyasla üç kat daha fazla sosyal izolasyon hissediyorlar. 

Hangi sosyal medya alanları bu araştırmaya dahil peki?

Çalışmayı yürüten yazarlar katılımcıları en popüler sosyal medya siteleri kullanımları üzerinden sorguladılar. Bunlarda Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine ve LinkedIn.

Araştırmacılar katılımcıların sosyal medya kullanımından önce mi yalnız oldukları veya sosyal medya kullanımının negatif duygulara mı ittiği konusunda emin değiller. Ancak teorilerine göre sosyal medya sosyal izolasyona yol açacak nedenlere sebep olabilir. Kıskançlığa ve imrenmeye yol açarak gerçek hayatta iletişim kurma konusunda heves kırıcı olmak gibi.

Primack şöyle devam ediyor “Bazı insanların belli platformları kullanarak rahat bulduklarını ve sosyal medya ilişkileri ile kendilerini bağlanmış hissettikleri konusunda şüphem yok. Lakin, bu araştırmanın sonucu bizlere şunu hatırlatıyor: Bütünü itibariyle, sosyal medya kullanımı azalan sosyal izolasyon ile değil artan sosyal izolasyon ile ilişkili olma eğilimindedir.”

Bu çalışmanın bulguları da önce yapılan fazla soyla medya kullanımın daha kötü akıl sağlığına neden olması gibi araştırmalarla örtüşür durumda.

Amerikan Piskolojik Derneği’nin(APA) “Amerika’da Stres” raporuna göre de sürekli sosyal medyayı kontrol etmek, stres seviyesini ve şiddetini arttırmaya yol açabiliyor.

APA’nın sosyal medya kullanımını sınırlandırma adına verdiği önerilerden bir kaçı ise teknolojik cihazlara belli aralıklara ara vermek, o ana bağlı kalmak, bildirimleri kapatmak ve sürücü koltuğunda telefonunuzdan kurtulmak şeklinde gidiyor.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...