Laboratuvar ortamında 20 cm² kadar küçük bir dünya oluşturacaklar
Büyük ihtimalle önümüzdeki süreçte dünyanın merkezine erişemeyeceğiz ama, bilim adamları Yale’in yeni sıvı metal malzemesi yardımıyla bunun canlandırmasını yapacaklar. Üniversitenin araştırmacıları indiyum ve galyum (eGaIn) alaşımı içerisinde dondurulmuş farklı parçacıklardan oluşan bir madde ürettiler. Madde gezegenimizin katı iç çekirdeğini saran akışkan metalde olduğu gibi akıcı bir özelliğe sahip ve aynı zamanda akış esnasında manyetik alanlar üretiyor. Bu maddenin saf sıvı metallerin oluşturdukları manyetik alanlardan beş kat daha güçlü manyetik alan oluşturma kapasitesinden ötürü bilim adamları gezegenlerin ve yıldızların çekirdekleri üzerinde laboratuvar ortamında çalışma yapabilecekler.
Ekibe göre bu buluş, her birkaç bin ya da birkaç yüz bin yılda bir vuku bulan bir doğa olayı olan ‘Jeomanyetik Ters’ üzerinde yapılacak çalışmalar için de faydalı olabilecek. Olay esnasında kuzey ve güney kutuplar dönerken, gezegenimizin manyetik alanı durarak dünyayı ölümcül radyasyona maruz bırakır. İşte bu bilim adamlarının neden bu olayın toplu ölümlerle bağlantılı olabileceğini düşünmelerinin sebebi.
Yale’in malzemesi araştırmacılara, jeomanyetik çevrimlere daha yakından bakmak istediklerinde laboratuvar ortamında 20 cm² kadar küçük bir dünya oluşturmaları için olanak tanıyor. Daha önceki denemelerde büyük çemberler içerisinde bulunan uçucu sıvı sodyum kullanılması gerekmişti. Çalışmanın baş yazarı Eric Brown, malzemenin, gezegenler ve yıldızlar gibi ortamlarda görülen diğer doğa olaylarının canlandırılmasında da potansiyel olarak kullanılabileceğini söyledi.
[irp posts=”4337″ name=”Veri bilimi kullanarak kanseri yenmek mümkün mü?”]