Facebook ’un an itibariyle çuvalladığını söylemek yetersiz bir ifade olurdu. Sosyal ağ, bazı çocukların müstehcen şekle dönüştürülmüş resimlerini kaldırmamakla kalmayıp, BBC’ye bu resimlerin ne zaman farkına vardıklarını bildirme gafletinde bulundu.
Diğer yandan firma, bir dönemecin eşiğinde olduğunu söylüyor. Facebook’tan Simon Milner İngiliz Ev İşleri Komitesi’ne bu olayın firmanın içerik yönetim sisteminin çalışmadığını gösterdiğini söyledi. Bu çirkin resimlerin o gün itibariyle kaldırıldıklarını söyleyen Milner, bu işlemin rayına oturtulması gerektiğini ekledi.
[irp posts=”10676″ name=”Facebook’tan gözetleme girişimlerine karşı atak”]
İşlemi rayına oturtmaktan kastedilen şeyin kapsamının ne olacağı, ya da Facebook’un bu hususta ne oranda iyileştirme sağladığı net değil. Firma içerik yönetimi yaklaşımının detaylarını sıkı biçimde korumaya eğilim gösteriyor. Bu sebeple bilmediğimiz çok şey var.
İnternet devi bilinen bir tacize rağmen içeriği kaldırmadığı için ya da hiçbir şekilde tartışmalı olmayan bir içeriği sebepsiz yere kaldırdığı için hem duyarsız kalmakla hem içerik sorunlarına karşı aşırı tepki vermekle suçlanıyor. Her bir ihlali kusursuzca tespit etmek Facebook için zor ya da imkansız olmakla birlikte, BBC araştırması gibi olayların geçmişte kaldığını göstermek zorunda kalacak.
Facebook için bir teselli olacak yegane şey, diken üstünde olanın sadece kendisinin olmaması. Ev İşleri Komitesi aynı zamanda Google (özellikle YouTube) ve Twitter’ı online nefret konuşmalarına karşı verdikleri mücadelede karşılaştıkları zorluklar nedeniyle haşladı.
Her iki firma da nefret söylemlerini servislerinden uzak tutmak için daha fazla şey yapmak durumunda olduklarını kabul ettiler. Google getireceği çözümler konusunda detay vermemiş olmakla beraber Twitter, kullanıcılar taciz bildiriminde bulunduklarında daha çok dialoğa açık olmaları gerektiğini bildirdi. Bu tip sorunlar internet devleri içerisinde vuku bulan sorunlar. Sadece şu var ki Facebook’un son krizi çoğundan daha utandırıcıydı.