Robot esnediğinde renk değiştiriyor
Belki de bir gün bütün robotlar, uçaklar, arabalar ve diğer bütün makinelerin gövdelerinin etrafında onları devasa dokunmatik ekranlara çevirecek sensörler konulabilir. Bunun olabilmesi için bilim adamlarının yüksek algılamaya sahip, çevresine duyarlı robotik ‘deri’ yapmaları gerekiyor. MIT’deki araştırmacılar da bu fikirden yola çıkarak altın kalkan böceklerinden esinlenmiş bir cihaz geliştirmeyi başardı.
Altın kalkan böceklerinin en önemli özelliği dokunulmaya karşı duyarlı olmaları ve renk değiştirmeleri. Bundan esinlenen bilim adamları, MultiFab isimli bir üç boyutlu yazıcı kullanarak, T şekilli bir aygıt yapmayı başardı. Bu aygıtın T noktaları esnediğinde renk değiştirebiliyor. Cihazı üreten ekip her şeyi MultiFab ile yapmış. Bunun içerisinde cihazın ince ve sensör sahibi plastik derisinden kondüktörlerine kadar her şey bulunuyor.
Projenin şefi Subramanian Sundaram konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sensör ağları doğası gereği duyumotor yollardan oluşur. Bizde bu duyumotor yolları 3D yazıcı teknolojisiyle taklit etmeye çalıştık. Bunun için de bulabildiğimiz en basit organizmayı kullandık” şeklinde konuştu.
[irp posts=”11719″ name=”NASA’nın katlanabilir kaşif robotuyla tanışın”]
Eğer konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız MIT’nin resmi sitesinde bulabilirsiniz. Bununla birlikte ekip bunun sadece bir başlangıç olduğunu vurguladı.