NASA, keşfedilen güneşe benzer genç yıldızın resmini yayınladı

Date:

Vermin Galaxy

NASA’ya ait Hubble Uzay Teleskobunun çektiği resimler hazinesinden Cuma günü yayınlanan bir resim, uzakta bulunan bir galaksiyi gösteriyor. Galaksi, Dünya’ya çok daha yakında bulunan bir yıldızın arkasından geçiyor. Bu geçiş önemli çünkü bilim adamlarının güneşe çok benzeyen HD 107146 yıldızını incelemelerini sağlıyor.

HD 107146 Dünya’dan yaklaşık 90 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve fiziksel özellikleri güneşe oldukça benziyor. Güneşin yaklaşık 1.09 katı büyüklüğünde kütlesi olan galaksinin büyüklüğü de güneşin %99’u oranında. Fakat güneşin yaklaşık 4.6 milyar yıllık yaşına karşılık bu genç yıldızın yaşı 80 ila 200 milyon yıl arasında değişiyor. Aynı zamanda Hubble’ın resminde bir sürü sivri çivi şeklinde görünen kırıntıların çevresinde dönen bir disk de mevcut. Yıldızın Güneş’e olan benzerlikleri göz önünde bulundurulursa bu disk, bizim güneş sistemimizdeki asteroidlerle ve Kuiper kayışıyla benzer olabilir.

NASA’nın söylediğine göre yıldızın varlığının verdiği rahatsızlığı dile getirmek isteyen bazı astronomların koydukları lakapla adlandırılan ‘Vermin (parazit) Galaxy’, HD 107146’ya oranla uzayda çok daha uzakta bulunuyor. Galaksi ve yıldızın eşleşmesi ilk olarak Hubble tarafından 2004 yılında ve sonra tekrar 2011 yılında gözlendi ve 2011 yılına ait resim Cuma günü NASA tarafından yayınlandı. Astrophysical Journal Letters’ın 2009 yılında yayınladığı bir yazıda, dünya ile güneş arasındaki uzaklığın 45-75 katı uzaklıkta bir gezegenin var olduğu öne sürülüyordu.

Vermin Galaxy

Resimde galaksi, sağ alt köşeye yakın duran parlak leke olarak görülüyor. Ortadaki yeşil çember ise yıldızın konumunu gösteriyor. Yıldızın çevresindeki büyük ve portakal rengi, ortak merkezli çember, dönmekte olan yığıntıya işaret ediyor. Bu resimde yıldızdan gelen ışık bloke edilmiş. Aksi takdirde çevreleri ve aşağıdaki sönük galaksi görülmez olacaktı.

Galaksinin HD 107146’nın arkasından geçişi 2020 yılında tamamlanacak. Bu tarihten sonra yıldız, galaksiyi tamamiyle kapatacak. Geçişler, uzakta bulunan nesnelerin tanımlanmasında değer arz ederler zira tam olarak tamamlanmamış olsalar dahi, cihazlarımızın gözlemleyebilecekleri ışık değişimine neden olurlar.

NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile birlikte, sağlanan resim eşliğinde yaptığı bir açıklamada “Galaksiden gelen ışık, teleskoplarımıza ulaşmadan önce yıldızın yığıntı diskleri arasından geçecek ve böylece ışığın özelliklerini, nasıl değiştiğini anlamamızı, ve bunun sonucunda da diskin kendisiyle ilgili özellikleri kavramamızı sağlayacak” açıklamasını yaptı.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...