Mars’ta kanıt bulmak için 460 milyon dolar daha gerekiyor.
Avrupa hükümet yetkilileri, perşembe günü Avrupa Uzay Ajansının (ESA) ExoMars, projesinin ikinci aşamasını tamamlaması için 440 milyon euro bütçeye onay verdi.
2021’de Mars’ın yüzeyine gezici bir robot koymayı amaçlayan Avrupa-Rusya projesi zaten ertelendi ve önemli maliyet aşımları olduğu ortaya çıktı. ESA ve Roscosmos, bu yılın başında tamamlanan çabanın ilk safhasının bir parçası olarak, kırmızı gezegenin çevresine bir gezgin yerleştirdiler, ancak başarılı bir şekilde demonstrasyon iniş modülü bulamadılar.
ExoMars projesi için onaylanan ek 440 milyon euro’dan yaklaşık 100 milyon euro, zorunlu faaliyetler için ESA’nın bütçesinden sağlanacak.
ESA’nın Mars gezegenindeki iddialı görevi, kırmızı gezegenin etrafında yörüngede kilitlenmiş ve 2020 projesi için bir geçiş modülü görevi görecek olan Trace Gas Orbiter (TGO) ‘nun yanı sıra bir gezici ve bir yüzey platformundan oluşacak.
Güneş enerjili gezici, gezegenin yüzeyinde, radyasyona maruz kalan toprağın altında sondaj yaparak, hayat belirtileri arayacak. Ayrıca numune toplayıp jeokimya araştırmaları yaparak, iniş yerindeki çevreyi inceleyecek.
Ajans için toplam 22 ESA üye ülkesi, 10.3 milyar euro finansman sağlamıştı. Bu rakam ajansın istediği 11 milyar euro’nun biraz altındaydı. Diğer alan etkinliklerini ve programlarını kapsayan fonlar, ESA’nın 2024 yılına kadar Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonlarına katılımını, ABD, Rusya, Japonya ve Kanada’nın yapmayı kabul ettiği şeyleri sağlamaya devam edeğini belirtti.
NASA’nın yöneticisi Charles Bolden, Perşembe günü yayınlanan bildiride, “Uluslararası Uzay İstasyonu ortaklarının tamamının, bu paha biçilmez kaynağın en az 2024 yılına kadar işletilmesine katkıda bulunmalarından heyecan duyuyoruz.” dedi.