Süper kütleli kara delikler akıl almaz derecede aktifler
Galaksilerin çoğunun merkezinde süper kütleli bir kara delik vardır. Ve bizim galaksimiz olan Samanyolu’nda olduğu gibi bu kara deliklerin çoğu daha sessiz. Süper kütleli kara delikler akıl almaz derecede aktifler. Toz, gaz ve diğer maddeleri olağanüstü bir oranda içine çeker ve büyük miktarda enerji yayar. Bilim insanları bu kara delikleri “aktif galaktik çekirdekler” olarak adlandırıyor.
Bu aktif galaktik çekirdekler genel olarak toz şeklinde bir halka veya kara deliği çevreleyen bir kabartı ile aynı görünüyor. Bilim insanları aktif süper kütleli kara deliklerin çevresindeki tozların bilinen teoriye göre çok daha küçük olduğunu tespit ettiler. Bu çalışma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlanacak.
Çalışma ekibi, 100 inç çapında teleskop taşıyan bir Boeing 747SP yani bilinen ismiyle SOFIA teleskobunu 100 milyon mil uzaktaki 11 farklı aktif galaktik çekirdeğin kızılötesi emisyonlarını incelemek için kullandı. Enerjinin en yüksek kızılötesi yayılımlarının daha uzun dalga boylarında olduğunu ve tozların başlangıçta düşünülenden %30 daha az titreştiğini keşfettiler.
Bu, ilgi uyandıran bir gözlem ve gelecekteki kara delikleri tespit edip gözlemlemek için önemli bir çalışmadır. Bilim insanları tozların enerjiyi emdiği ve yeniden canlandırdığı bu uzun dalga boylarını tespit ederek daha iyi bir gözlem yapabilir. Dünya atmosferindeki su buharı uzun dalga boylarını engellediği için gelecekteki aktif galaktik çekirdekleri gözlemlerken SOFIA gibi gezegenimizin su buharı üzerinde çalışan bir teleskop kullanılmalıdır. Ekibin bir sonraki adımı, bu emisyonların aslında tozlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını veya bu işaretlerin aktif galaktik çekirdeklerden dolayı olup olmadığını bulmak.