Beyine yerleştirilen çip mikroskop görme bozukluklarını iyileştiriyor!
Muhtemelen doktorların gözlerinizi veya kulaklarınızı ameliyat etmesi sonucu görme bozukluklarını tedavi ettiğini duymuşsunuzdur. Rice Üniversite’si bunu bir üst sınıfa taşıyarak beyne yerleştirilen bir çip sayesinde veri aktarımını kusursuz sağlıyor. Flatscope adındaki bu küçük mikroskobik çip hem monitör görevi görüp hemde nöronları tetikleyerek çalışmakta. Mevcut beyin proplarından daha iyi bir hale getirecek olan bu çip geliştirme ekibinin hedeflediği kadarıyla 1 milyon nöronu etkilemesi bekliyor.
FlatScope bir çeşit DARPA genişleticisi olarak görev yapıyor ve son derece yüksek çözünürlükte görüntüler sunabiliyor. Eğer mikroskop tarzındaki teknolojiler bu şekilde ilerlerse herhangi kayıp bir uzvun (işitme kaybı, körlük vs.) yakın zamanda düzeltilme şansını da artırıyor. Henüz seri üretime geçmeyen FlatScope şu anlık sadece prototip. Fakat yakın zamanda körlük veya sağırlığın tedavi edilebilir bir şey olması son derece umut verici.
Birçoğumuzun aklına görüntüleme konusu takılmıştır eminim ki. Henüz böyle bir planlarının olmamasına karşın şunu biliyoruz ki Windows DNA’ya veri kaydetmeyi başardı ve kapasitesi yaklaşık olarak 39 MB. Eğer veri ömründen şüphe edecekler varsa normal bir USB bellek bir dosyayı 10 sene muhafaza edebilirken DNA yaklaşık olarak 100 yıl muhafaza edebiliyor. Eminim ki bu yazıyı okuyan herkes unutmak istemediği görüntüleri her an izleyebileceği bir ortamda kaydetmek ister. Teorik olarak umut verici olsa da unutmak istediğimiz anılarımızın da olduğunu unutmamız gerekir.