Hava Platformları Komuta Kontrol Sistemleri
Uçuş/Görev Planlama Sistemi adlı özgün ürünümüz Türk Elektronik Sanayicileri Derneğinin (TESİD) 2014 yılı “Yenilikçi Ürün” ödülünü kazanmıştır.
Havelsan Barış Kartalı
HAVELSAN, Barış Kartalı (BK) Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçaklarının temininde uçak üzerinde bulunan Görev Sistemi Yazılımları ve Yer Destek Sistemleri konusunda Boeing’in yerli alt yüklenicisi olarak sorumluluk üstlenmiştir. HAVELSAN, uçak ve yer destek sistemleri için geliştirilecek Türk Hava Kuvvetleri’ne özel yazılımların geliştirilmesinde, modifikasyonunda ve entegrasyonunda görev aldığı gibi, aynı zamanda bu yazılımların testini ve Boeing firması tarafından temin edilen 737 AEW&C Ana Sistem Yazılımına entegrasyonunu da gerçekleştirmiştir.
Bu modifikasyonlar özellikle haberleşme, ESM ve Türk Hava Kuvvetleri’ne özel insan makina arayüzlerinde önemli yer tutmaktadır. HAVELSAN sistem analizi sürecinden başlayarak, test ve değerlendirmeye kadar projenin tüm mühendislik süreçlerinde yer almaktadır. Proje kapsamında görev bilgisayarı ve yer destek sistemi için yazılımlar geliştirilmektedir.
HAVELSAN’ın iş payı kapsamındaki ana sorumlulukları:
- Sistem analizi ve tasarımı,
- Görev Sistemi Yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu ve testi,
- Yer Destek Merkezi Yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu ve testi,
- Yazılım Destek Merkezi, Görev Destek Merkezi ve Görev Simülatöründen oluşan Yer Destek Sistemi’nin donanım ve yazılım entegrasyonu,
- Sistem testi ve değerlendirmesi,
- Sistemin servis ömrü boyunca MCS ve GSS için Entegre Lojistik Destek (ELD) sağlanması,
- 5 yıl sürecek Ara Destek Periyodu süresince Uçak Görev Sistemi ve Yer Destek Sistemleri’nin bakım, idame, mühendislik ve operasyonel desteğinin verilmesi.
HAVELSAN Barış Kartalı Proje Ekibinin Boeing firmasının büyük alt yüklenicilerinden birisi olarak içinde bulunduğu AEW&C Türk Takımı; 2008 yılında Joint Leadership Council tarafından Mükemmeliyetçilik Ödülü’ne layık görülmüştür.
Havelsan Meltem
Platform Durum İzleme Sistemi
Hava Platformları Yer Destek Sistemleri
- Görev planlaması, rota belirleme, yük/silah planlaması,
- Görev takibi, yer istasyonuna uçuş bilgilerinin aktarılması,
- Diğer uçuş geçmişlerinin ve anlık durumlarının izlenmesi,
- Görev sonrası analizi ve dibrifing,
- Kaybolan izler için alarm ilanı
Turaç
Sivil amaçlı insansız hava araçları toplam araç pazarının %3’ünü oluşturmasına rağmen, önümüzdeki 5 yıl içinde bunun %10 seviyesine geleceği tahmin edilmektedir. İHA sistemleri üzerlerine takılan faydalı yükler (kamera, hiperspektral görüntüleyici, hava ölçüm sensörleri ve bunun gibi cihazlar) ile beraber
- Tarım/orman/deniz kirliliği/atık/acil durumlarda/afet durumlarında takip ve izleme,
- Tapu ve kadastro amaçlı haritalama,
- Yaban hayatı ve ekolojik izleme,
- Trafik İzleme, ve
- Yerbilim ve Maden Çalışmalarıgibi birçok sivil uygulamada gün geçtikçe daha fazla kullanılmakta, ve daha önce insanlı hava araçları kullanımının riskli ve maliyetli olduğu birçok sivil uygulamada, minimal risk faktörü ve maliyet ile hava aracının getirdiği avantajları sunabilmektedir.