Telefonunuzla daha iyi resim çekmenin ipuçlarını paylaşıyoruz
- Bazı orijinal Instagram filtrelerinin yapımcısı Cole Rise düşüncelerini açıklıyor
- Resim odağının ana noktasını zenginleştirmek için arka plan da kullanımı da ipuçları arasında
- Benzersiz bir perspektif yakalamak için alışılmışın dışında açılar yakalamanız gerekiyor
Geleneksel kameraların yerini alan akıllı telefonlarla hepimiz sıradan fotoğrafçılar topluluğu haline gelir olduk.
İstediğimiz resmi çekebilmek için artık birkaç saniyemizi ayırmamız yeterli oluyor, çektiklerimize göz atabiliyor, resimlerimizi paylaşabiliyor ve çekimlerimizi tekrar gerçekleştirebiliyoruz.
Profesyonel bir fotoğrafçı ve bazı özgün instagram filtrelerinin yapımcısı olan Cole Rise, artık herkesin kendince fotoğrafçı olduğunu söylüyor.
O halde resim çekme oyunumuzu başlatmanın ve mümkün olan en iyi kareleri çekmenin zamanı geldi. Nasıl mı? Cevabını Cole’e sorduk.
-
Cihazınızı tanıyın
Telefonunuzun iPhone ya da Android olması değil, telefon kameranızın yapısı ilk aşamada önem taşır.
Kamera ayarlarına tıklayın ve bu bölümde gizli olan seçeneklere göz atın.
Her telefonda bu seçenekler farklılık gösterecektir fakat hepsinde ortak olan birkaç özellik mevcuttur.
Herbiri farklı poz seviyesine sahip olan bir dizi kareyi anlık olarak çekecek olursanız, HDR modu ile bütün bu kareleri harmanlayabilirsiniz.
Böylece daha şık ve renkli bir resim elde edebilirsiniz.
Parlak alanlar daha parlak, karanlık bölümler daha karanlık olarak görünecektir. Böylece daha önce görülmeyen farklılıklar resmin ortasında görünür hale gelecektir.
-
Resmin arkasını göz önünde bulundurun
Telefonunuzun ekranından bakarak resim çekme butonuna basmak ve ‘evet, işte bu’ diye düşünmek kolaydır. Bunun yerine odak noktanın gerisinde yatan imajı yakalamaya gayret edin. Bu noktada çerçeveleme anahtar kavramdır. Ve tabii arka plandaki ya da çevredeki faktörleri ön plana çıkarmak, durağan bir resmin ötesinde hikaye gibi bir resim oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Bay Rise’a göre bu iyi bir çekim için anahtar kavramdır. “Resmin gerisindeki hikayeyi düşünün” diyor MailOnline’a verdiği bir röportajda. “Her resim kendi içinde bir hikaye taşır, sadece bir imaj değildir. Anlatacak birşeyleri vardır.”
-
Doğru uygulamaları kullanın
Telefonunuzda mevcut olan kamera uygulaması işinizi tamamlamak için yeterli olacaktır fakat uygulama mağazasında bulunan faklı uygulamalarla elde edebileceğiniz her çeşit zil sesi ya da ıslık sesini temin etmeyecektir.
Aralarında seçim yapabileceğiniz binlerce çeşit ses uygulaması mevcut olmakla birlikte, çekimlerinizi zenginleştirmek için, Instagram’da olduğu gibi halihazırda kullanabileceğiniz birkaç hazır format mevcut.
Çalışmalarınızı daha üst seviyeye taşıyabilmek için VSCO ve Snapseed gibi muhteşem eklentileri kullanabilirsiniz.
Her iki eklenti de kullanımı kolay editleme araçları eşliğinde, şık tasarımlar sunmaktadır. Böylece zengin görünümlü yeni çekimler yapabilir ve aynı zamanda mevcut çekimlerinizi küçük sanat çalışmalarına dönüştürebilirsiniz.
-
Kurallara karşı koyun
Bu uygulamaların size çekim kalitesini artıran özellikleri en iyi şekilde kullanmanızı sağlayan klavuzlar sunuyor olmaları, bunların kullanımı ile sınırlı kalacağınız anlamına gelmez.
Bazen verilenlerin dışına çıkıp, bütünüyle yeni şeyler üretmeye çalışmak harika fotoğrafik çalışmaların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
“Araçların amaçları dışında kullanılmalarını çok seviyorum” diyor bay Rise. “İnsanların bazı şeyleri amaçları dışında kullanıyor olmaları, en iyi başarı ölçeklerinden olsa gerek.”
“Olabildiğince üretken olmaya çalışın çünkü bu araçları kullanmanın yanlış bir yolu olamaz” diye ekliyor.
-
Olağandışı açılar arayın
Herhangi biri kamerayı herhangi bir şeye odaklayarak resim çekebilir. Fakat arkadaşlarınızdan daha iyi resimler çektiğinize emin olabilmeniz için yeni ve benzersiz açılar yakalamaya çalışmalısınız.
Bay Rise, Etihad Airways’le yaptığı bir çekim üzerinden, bir uçağa karşı alt-yakın çekim yaparak bu tip dev araçlar üzerinde az görülür bir açı elde etmenin yolu üzerinde örnekleme yapıyor.
“Uçağın alt bölümüne sokulmak kesinlikle harikaydı”. “ Resimleriniz insanları yolculuğa çıkarmalı” açıklamasını yapıyor Rise. Önemli nokta, nesnelere farklı şekilde bakmaya başlamaktır.
-
Filtreleri kullanarak işinizi kolaylaştırın
Instagram’ın yükselişi, üzerinde işlem yapılmayan resimlerin ölüm fermanlarını hazırladı. Günümüzde bilindik algıların ötesinde olmayan akılı telefon çekimlerine rastlamak oldukça zor.
Eğer özgün Instagram filtreleri oluşturmuş biri size katmanlarla işinizi kolayca yapabileceğinizi söylüyorsa, not almaya başlamanızın zamanı gelmiş demektir.”
“Filtreleme kavramının fotoğrafçılığı kapsayan bir yapı olduğunu söylemek istemiyorum. Fotoğrafçılık daha seçkin bir çalışma.”
“Eğer resmin üzerine çok fazla filtre faktörü yerleştirirseniz, bir çeşit bilgi kaybına yol açarsınız.”
“Instagram filtrelerini kullanacak olursanız, resimlerinizin slaytını sıfıra kadar yapabilirsiniz. Böylece resimleriniz neredeyse görünmez hale geleceklerdir.”
“Ustalık gerçekten önem taşıyor”
Peki Bay Rise’ın filtreleme konusundaki önerisi ne?
“Resim üzerinde oynama yaparken bir kuralım vardır. Herşeyi yüzde elli oranında kaydırırım ve sonra nasıl göründüğüne bakarım. Olabildiğince özgün haline yakın bir görünüm yakalamaya çalışın ve işe oradan başlayın.”
-
Paylaşırken samimi davranın
Bir resmin kalitesi hakkında nasıl karar verirsiniz?
Son günlerde bu sorunun cevabı resmin aldığı beğeni, retweet edilmesi ya da ne kadar çok paylaşıldığı ile anlaşılır şeklinde olabilir.
Dolayısı ile paylaşımda bulunurken sorumlu davranmalıyız ve en iyi çekimlerinizin bir spam denizinde kaybolup gitmesine göz yummamalıyız.
“Benim için günde bir ya da iki resim paylaşmak yeterli. Resim bombardımanı yaparak sıklıkla yapılan sosyal yanlışa düşmek istemezsiniz. Bir yığın foto var ki paylaşılmaya değmezler.”