NASA dünya’mıza yaklaşan bu göktaşını son 2 gün kala farkedebildi
NASA’nın Jet Gücü Laboratuvarı’ndan alınan bilgilere göre, geçtiğimiz Pazartesi sabahı saat 7:50 civarında bir göktaşı Dünya’nın oldukça yakınından geçti.
2017 AG3 adı verilen bu cisim Dünya’nın Ay ile olan mesafesinin yarısı kadar uzaklıktan ve saniyede 9.9 mil hızla geçti.
Gökbilimci Eric Feldman: “Oldukça hızlı ve yakın olmasının yanı sıra, Dünya ile Venüs yörüngelerinden geçti” dedi.
Gökbilimciler, Dünya’ya yaklaşan diğer gök taşlarını da takip ediyor ancak bu seferkini son 2 gün kala fark edebildiler.
Dünya’yı ıskalayan göktaşı, Rusya’da Chelyabinsk’e düşen astroidle neredeyse aynı boyutta. Uzmanlar taşın 36 ve 111 feet (11-34 metre) arasında olduğunu belirttiler.
Peki 2017 AG3 Atmosfere girseydi ne olurdu ?
Bu boyuttaki meteorlar normalde atmosferde yanarlar ancak atmosfere giriş açısı bunda önemli bir rol oynar. Bazı yanan moloz parçaları sağ kurtulup, Rusya’da 2013 yılında olduğu gibi araçlara, yapılara ve insanlara zarar verebiliyor.
Chelyabinsk meteoru havada patladı ve Hiroşima atom bombasından 30 kat daha güçlüydü ve şok dalgası 1600 kişiyi yaraladı.
Purdue Üniversitesi’nin Impact Earth adlı asteroit simülasyonuna göre, 2017 AG3 eğer Dünya’nın atmosferine girseydi havada infilak edecekti. Ancak 10 mil havada olacağı için insanlar güvende olacaklardı.
Şimdilik öngörülen gelecekte ise büyük bir göktaşı tehlikesi yok..
Milyonlarca asteroidin gezegenimizin etrafında seyir halinde olduğuna inanılıyor. Şimdiye kadar bunlardan 15.000 tanesi tespit edilmiştir.
Bilim insanları asteroidlerin oluşturduğu tehlikenin farkında. Tarih öncesi dinozorların neslinin tükenmesinin sebebi olarak ise antik zamanlarda Dünya’ya çarpan dev bir asteroid gösterildi.
Dünya ile çarpışmaları durumunda küresel hasara neden olacak devasa uzay kayalarının büyük çoğunluğunun keşfedildiğine inanılıyor. NASA araştırmacıları, öngörülebilir gelecekte bunların hiçbirinin tehdit oluşturmadığını söyledi.