Dondurulan canlılar çözüldüğünde yaşayabilir mi?

Date:

İnsan vücudunu dondurmak, vücuda herhangi bir zarar veriyor mu?

Canlı dondurma bilimi bilim-kurgu eserler tarafından oldukça bahsedildi. Gerek belirli bir ırkı korumak, gerekse bir bireyi dondurmak olsun, birçok örneğini gördük. Ancak insan teknolojisi geliştikten sonra insan vücudunu dondurmak, vücuda herhangi bir zarar veriyor mu? Daha da önemlisi bu işlem gerçekten işe yarıyor mu?

Canlı dondurma bilimindeki araştırmalar ve deneyler devam etmekte ancak mevcut veriler, bilim adamlarını bir insanı dondurduktan sonra hayata dönmesi konusunda şüpheye düşürdü. Daha bir solucanın beyin hareketleri dahi taklit edilemezken, bir insan beyninin hareketlerini taklit etmek bir çok bilim insanı için imkansız gibi görünüyor.

Bedford dondurulmuş ilk insandı

James Bedford’un dondurularak saklanması ile ilgili birçok fikir ortaya atıldı. Bedford California Üniversitesi’nde psikoloji profesörü ve dondurulmuş ilk insandı. 50 yıl sonra vücudundan geriye kalanlar olduğu gibi Arizona’da saklanıyor.

Bedford’u kendini dondurmaya iten kansere daha çare bulunamaması bir yana, şimdi de bireylerin hafızasının yeniden canlandırılması yerine, onların korunmasından bahsediliyor.

Şirketler şu anda bireyin anılarını ve davranışlarını yapay zeka ve nano teknoloji yardımı ile dondurulmuş bir beyinden tabiri caizse indirmeyi araştırıyor. Uzun vadede, muhafaza edilmiş bilgileri yeni bir vücuda ekleyip ölümü aldatmayı amaçlıyorlar.

Ölmüş bir akrabayı geri getirme fikri bir taraftan harika olsa da diğer yandan sinir bozucu. Birçoğuna göre etik de değil. Ancak akıllarda bir soru var. Geri döndürülen bu birey, bir zamanlar sevdiğiniz akrabanızın kendisi mi olacak yoksa onun bir benzeri mi?

Dondurulan bireyin anıları geri geliyormu?

Birçok canlı dondurma endüstrisi mensubu bireyin dondurulduktan sonra anılarının geri gelip gelmeyeceği konusunda ciddi şüphe içinde.

MIT Teknoloji İncelemesinden Michael Hendricks: “İnsanların zaaflarını ortaya çıkaran, teoride mümkün olan ile pratikte mümkün olanın kasıtlı birleştirilmesidir” diyerek, dondurulma işlemine ise “sahte bilim” adını verdi.

Canlı dondurma bilimindeki şüphe ve belirsizliklerin yanı sıra, her ne kadar uzak bir ihtimal olsa da birçok insan bunu ölüme karşı bir seçenek olarak görüyor.

Bazı insanlar, oldukça pahalı olan bu işlem için, vefat etmiş sevilen bir bireyin hiç yanlarında olmamasındansa, sadece 1 gün için bile birlikte olmanın verilen her kuruşa değeceğini düşünüyor.

Bilim ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...