Apple logosundaki elmanın neden ısırılmış olduğunu biliyor musunuz?
Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın 1976’da kurduğu ve bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin adı olan “Macintosh” ismiyle anılıyordu.
Apple’ın ısırılmış elma logosu ile ilgili değişik hikayeler bulunmaktadır, bunlardan bazıları şu şekilde;
İlk tasarlanan Apple logosunda ünlü fizikçi İsaac Newton elma ağacının altında oturmaktadır. Daha sonraki Apple logosu tasarımı Rob Janoff tarafından tasarlanmıştır. Bu logo bildiğimiz renkli çizgiler ve ısırılmış elmadan oluşmaktadır. Şirket bu logoyu 1976 ile 1998 yılları arasında kullanmıştır. Tasarlanan logoda elmanın yine ünlü fizikçi İsaac Newton’un bulduğu yer çekimi kanununa adandığı düşünülüyor.
Steve Jobs ise ilk zamanlarda İncil’de yer alan Havva ile Adem hikayesindeki elmayı kullanmaya başlamış.
Bir başka rivayete göre;
İngiltere’de savaş dönemlerinde yapmış olduğu katkıları hiçe sayan ve dışlanan Alan Turing, bir gün evinde ölü olarak bulunuyor. Masasının başında intihar eden Alan Turing’in elindeki ısırılmış elma herkesin dikkatini çekiyor. Çünkü elma zehirlidir. O dönemin insanları her ne kadar onu dışlamış olsa da bilim insanları Turing’in değerini bildi. Onu unutmamak adına ona ithafen yapıldığı söyleniyor.
Logo tasarımcısının açıklamasına göre ise “ısırık olmadan yapılan logonun kiraz olarak yorumlanabileceğini düşündüğü için böyle bir yola başvurmuş” Logo tasarımcısıyla yapılan bu röportaj magazinsel hikaye seven basın tarafından çok rağbet görmediği için, hala “İsaac Newton mu? Alan Turing mi?” tartışmasına konu olduğu söyleniyor.
Oysa Apple ve logonun çizeri bunun Turing’e saygı duruşu için yapılan bir girişim olmadığını belirtmişti. Söylentiler ısırılmış elma logosu efsanesinin değişik versiyonlarının çıkmasına sebep olmuş durumda.
Apple bu logoyu 1998 yılında değiştirerek tamamen siyah yapmıştır. siyah olan bu logosunu ise 2000 yılına kadar kullanmıştır. daha sonra logosunu gri yapan Apple, gri logosunu halen kullanmaktadır.
Apple ile ilgili diğer haberleri görmek için buraya tıklayın.