Weibo, büyümesini devam ettirirken, Twitter sıkıntılarından kurtulmakta zorluk yaşıyor.
Twitter an itibarı ile çok zor bir dönemden geçiyor. 10 yıldan fazla olsa da faaliyete geçeli, şirket şuanda kar elde edemiyor. Yatırımcıların şirkete ileride yapacakları yatırımları tekrardan gözden geçirme kararı alıyorlar. Son zamanlardaki kullanıcı sayısındaki artışın yetersizliği ve geçtiğimiz hafta dördüncü çeyrek karlılık hedefini kaçırması işi biraz daha zorlaştırıyor gibi.
Bunun yanında Weibo için işler daha iyi gidemezdi. Weibo kim diyebilirsiniz. Twitter’ın Çin muadili olarak görebilirsiniz Weibo’yu. Devam eden büyümesinin yanında iyi bir para kazanma stratejisine sahipler.
Bu iki kritik faktör çok ilginç senaryolara neden olmuş durumda. Şuanda Weibo 11.3 milyar dolar olan market değeri ile Twitter’ın 11.1 milyar dolar değerini, 200 milyon dolar ile geçmiş durumda. Bu ciddi önem arz eden bir değerlenme farkı.
Bu gerçekten gerçekleşmesi nadir umulan, muazzam bir olay şirket için. Financial Times’a göre Weibo bu market değeri yükselişiyle ilk defa bir günün sonunda Twitter’ın önünde yer aldı. Geçtiğimiz Ekim ayında kısa bir süreliğine öne geçmişti tabii.
Weibo’nun market değerinin daha da artmaması için bir neden yok gibi gözüküyor. İlk olarak, daha eski ve tecrübeli olan Twitter ile rekabet halinde değil. Çünkü Twitter Çin’de yasaklanmış durumda. Ve daha da fazlası Financil Times’ın eklediğine göre sosyal mecrada reklamcılık alanında büyümesi için oldukça alan var. Çin’deki siteler bu alanda agresif bir şekilde para yatırma konusunda batı şirketlerine göre daha isteksizler. Bu da Weibo’ya büyümesi için kolaylık sağlıyor.
Bu sırada Twitter tarafındaysa sıkıntılar bitmek bilmiyor. En büyük sıkıntısı olan hakaret vakaları dört yanlarını sarmış durumda. Daha da kötüsü, şirkete bir alıcı bulma umutları da yavaş yavaş azalıyor. Daha öncesinde teklif yapması beklenen Salesforce ve Disney ilgilenmediklerini bildiriyor.
Twitter son zamanlarda tanışıklığımızın hızla arttığı bu sosyal medya dünyasında önemli bir noktada olsa da, bir düşüşte olduğu yadsınamaz bir gerçek.
Peki Twitter bu düşme trendini tersine çevirebilir mi?
Bu sorunun cevabını Twitter’ın da bildiğinden pek emin değiliz. Yavaş yavaş içerik şirketine dönmeye başladılar. Buna örnek olarak NFL, Bloomberg ve Six Nations rugby turnuvası için premium video yayınlamak üzerine anlaşma imzalamalarını gösterebiliriz.
Twitter’ın büyümeyi tekrardan sağlayabilmek için asıl alanından uzaklaşmaya başladığını açıkça görülebiliyor. Ve bunun işe yaramadığı da ortada.
Twitter yeniden büyük resimde yer almasını sağlayacak işe yarar bir stratejiye geçme ihtiyacı duyuyor. Bu stratejiyi bulmaya odaklanabilir ya da küçülmeye giderek küçük bir market değeri ile nezih mikroblog platformu olarak yoluna devam edebilir.