Kimlik bilgilerinizi çaldırmanın 7 kolay yolu

Date:

Gerçekle yüzleşelim. Kimlik bilgilerinizi hırsızlardan korumak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Kişisel bilgilerinizi bir başka birime verdiğiniz an (bir bankaya,hatta bir tıbbi mümessillik firmasına v.b.) bu bilginin kontrolünü ve ne şekilde kullanılabileceğinin kontrolünü karşı tarafa vermiş oluyorsunuz.

Adalet İstatistikleri Bürosu’na göre 2014 yılında 17 milyon Amerika’lıdan fazla kişi bir çeşit kimlik hırsızlığının kurbanı oldu. Bunların büyük çoğunluğu sahte kredi ya da banka kartı kullanımına maruz kalmakla birlikte BJS, kişisel bilgileri yeni hesaplar açmak üzere kullanılan kişilerin, ekonomik ve ailevi ilişkiler bazında sorunlar yaşamaya, yüksek oranda duygusal  endişelere kapılmaya daha yatkın oldukları gözlemlendi.

Miami’de bulunan kimlik hırsızlığından koruma uzmanı ve ‘Kurumsal Kimlik Hırsızlığından Korunma El Kitabı’nın yazarı olan Denis G. Kelly “Nihayetinde kişisel bilgilerinizi vermiş olduğunuz bu kurumların da sistemlerine girilecektir” diyor. “Hatta öyle ki kişisel bilgilerinizi vermediğiniz kurumların sistemlerine bile girilebilir. Örneğin kredi bildirim kurumları, v.b.”

Çaresizce bir delikte saklanmanın, ya da alışverişleri nakit parayla yapmanın bir anlamı yok. Herkes kimlik hırsızlığı tehdidi altında. Acı gerçek bu.

Kimlik bilgilerimizi bir firma ya da arkadaşlarımızla paylaştığımız zaman olabilecekleri kontrol altında tutamayız. Fakat sıklıkla kimlik bilgilerimiz, mali bilgilerimiz ve internet kullanımımızda yapmış olduğumuz dikkatsizlikler sebebiyle hırsızlarının işlerini kolaylaştırırız. İnsanların her gün yaptıkları pek akıllıca olmayan hatalar vardır ki hırsızların bilgilerini çalmalarını daha da kolaylaştırır. Bunlardan bir kaçı şöyle:

Birinci Hata : İnternete halka açık alanlardan ya da güvenli olmayan Wi-Fi ağlarından bağlanmak

“Starbucks’ta online banka hesabınızı gözden geçirirken lattenizi yudumlamak keyifli olmakla birlikte halka açık Wi-Fi alanları kimlik hırsızları için bir beslenme sahasıdır” diyor Kelly.

Benzer şekilde parklarda, havaalanlarında, alışveriş merkezlerinde, müzelerde ve kütüphanelerde bulunan Wi-Fi ağları da tehlikelidirler. Kendinizi Wi-Fi hırsızlıklarından korumak için Sanal Özel Network (VPN) yazılımı kullanın. Böylece dizüstü bilgisayarınızdaki, akıllı telefonunuzdaki ya da tabletinizdeki bütün İnternet trafiği şifrelenecektir.

İkinci Hata : Kişisel bilgileri sosyal medyada yayınlamak

Sosyal medyada ne kadar çok kişisel bilgi yayınlarsanız, bir hırsızın kimlik bilginizi çalmasını o kadar kolaylaştırmış olursunuz. Mesela Facebook profilinizi düşünün. Tam doğum tarihinizi ve çocukluk memleketinizi yazıyor musunuz? Ailenizin tam isimlerini? Eğer bunu yapıyorsanız, hırsızın tek damla ter dökmeden kimliğinizi ele geçirmesi için gerekli bilgileri vermişsiniz demektir.

Üçüncü Hata : Önemli numaraları cüzdanınızda taşımak

Eğer cüzdanınız, içinde önemli numaralar varken çalınırsa, hırsız yalnızca paranızı, ehliyetinizi ya da kredi kartlarınızı çalmış olmaz. Aynı zamanda kimliğinize de ulaşır.

Bir parça kağıdın üzerine numarayı yazıp cüzdana koymak, numarayı cep telefonunuza kaydetmek kadar risklidir (Çalıntı telefonlar, özellikle de sosyal medya ve online bankacılık uygulamaları ile dolu akıllı telefonlar kimlik hırsızları için zengin maden yatağı gibidir).

 Dördüncü Hata : Sizi arayan ya da e-posta yolu ile ulaşanlara kişisel bilgilerinizi vermek

Bankanın birinden güzel sesli bir bayan arıyor ve hesap numaranıza ihtiyacı olduğunu söylüyor. Ya da resmi bir e-posta gibi görünen ve kimlik numaranızın resmi bir birim tarafından talep edildiğini belirten bir mesaj aldınız. Bunlara kesinlikle inanmayın. Kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerle ilgili kurumlar (banka, v.s.) bu tip bilgileri müşterilerinden talep etmezler.

Eğer yapılan bir aramaya ve aldığınız herhangi bir e-posta mesajına kesinlikle yanıt vermek zorunda hissederseniz kendinizi, ilgili kurumu arayın ve bizatihi görüşme yapın.

Beşinci Hata : Postalarınızı, çeklerinizi, finansal evraklarınızı yırtmadan sağa sola atmak

Kıymetli evraklarınızı çöpe atmak yerine, üzerindeki önemli bilgileri yırtın ya da bir kağıt kesme makinesinde imha edin.

Altıncı Hata : Göndereceğiniz postayı posta kutusunda atmak

Göndereceğiniz postayı posta kutusuna atıp, postacının gelip almasını beklemek pratik bir yaklaşım. Aynı zamanda fatura ödemeleri için muhitindeki posta kutularına saldıran kimlik hırsızları için de pratik bir yaklaşım. Daha da önemlisi, şahsi çekleriniz onlar için bilgi bonusu anlamı taşıyacaktır.

Akıllıca bir iş yapın : Postanızı resmi bir posta kutusuna atın ya da bizatihi postaneye götürün.

Yedinci Hata : Online mağazaların kredi kartı numaranızı kaydetmelerine müsaade etmek

Amazon’dan tutun da, semtinizdeki mağazalara kadar hemen hemen bütün mağazalar online satış yapıyorlar. Bu mağazalar kredi kartı numaranızı kaydetme önerisinde bulunarak size kolaylık sağlamayı teklif edebilirler.

Waltham Bentley Üniversitesi’nde profesör olan ve aynı zamanda Boston bölgesinde avukatlık yapan Steven J. J. Weisman bu konuyla ilgili olarak “Pratik bir yöntem olmakla birlikte ilgili sitenin hacklenmesi durumunda sizi sıkıntıya sokacaktır” dedi. “Ve emin olun ki hackleneceklerdir” diye ekledi.

Bu denli büyük çapta veri hırsızlığı yaşanırken kurbanlar arasında yer almayı tercih etmeyin. Online mağazaların tekliflerini reddedin ve kredi kartı numaranızı her seferinde kendiniz girin.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...