Akkuyu Nükleer NGS Projesi Hakkında Genel Bilgiler

Date:

Akkuyu NGS ProjesiAkkuyu Nükleer Projesi NGS Nedir ?
Akkuyu NGS Projesi, 4 üniteden oluşmaktadır. Her bir ünitenin gücü 1200 MWe olacaktır. Akkuyu NGS Projesi’nin teknik referans santrali, Rusya’da inşaatı devam eden AES-2006 projeli Novovoronejskaya-2 Nükleer Santrali’dir. Akkuyu Nükleer Santrali’nin işletme ömrü 60 yıl olacaktır.

Yakıt türü hafif zenginleştirilmiş uranyum dioksittir.

Güç Ünitesi ve Güvenlik Akış Şeması

Güç ünitesi, reaktör adası ve türbin adasından  ibarettir. Birinci çevrim  radyoaktiftir . Burada  reaktör, dört ana devridaim sistemi , dört ana devridaim pompası , dört buhar üreteci  ve bir basınçlayıcıdan ibarettir. İkinci çevrim  radyoaktif değildir. Bu kısım besleme pompaları ve suyu tekrar temizleme  sistemi,  yüksek basınç ısıtıcıları dahil olmak üzere, buhar üreteci  buhar çıkışı, taze buhar hattı,  türbin ve türbin buharını tekrar temizleme sistemi  ,yoğuşturucu   pompaları, alçak basınçlı tekrar temizleyen ısıtıcı sistemi, yoğuşturucu system , gaz giderici system , besleme  suyu sistemi mevcuttur.

Türbinde  kompresör ünitesi, besleme suyunun tekrar temizletici  ısıtma tesisatı, su- buhar ayırıcıları  – buhar ısıtıcıları ile, buhar boşaltma tesisi mevcuttur.   , Kendi  ihtiyacı  için devamlı olmayan ve çevrime kimyasal işlem görmüş  ek ısıtılmış su  alma sistemi de mevcuttur.Güç ünitesi proje kazaları ve/veya onların sonuçlarını indirgemek için güvenlik sistemi ile donatılmıştır.

Akkuyu Nükleer Projesi NGS Nedir ?

AKKUYU NGS Projesi’nin gerçekleştirilmesinde 4 aşamalı bir program öngörülmektedir. Gerekli lisans ve izinlerin alınmasının ardından ilk ünite, 7 yıl içerisinde devreye alınacaktır.

1. Aşama – Hazırlık Dönemi

Bu dönemde; Akkuyu NGS Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin kurulması, AKKUYU NGS inşaatı için Proje Şirketi’ne arazi tahsisinin gerçekleştirilmesi, mühendislik etütlerinin yürütülmesi, halkın katılımının sağlanması, AKKUYU NGS’nin tesisi için tüm gerekli lisans ve izinlerin alınması; inşaat için ön hazırlık çalışmalarının yapılması planlanmıştır.

2. Aşama – AKKUYU NGS İnşaatı

3. Aşama – AKKUYU NGS’nin İşletilmesi ve Teknik Destek

4. Aşama – Nükleer Santralin İşletmeden Çıkarılması

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER SEKTÖRDEKİ FAALİYETLERİ

1955ABD ile ‘Sulh için Atom’ Anlaşması’nın imzalanması.

1956 Nükleer faaliyetleri yürütecek bir kurumun oluşturulması.

1965Nükleer güç santralinin inşaatı ile ilgili ilk fizibilite çalışmalarının başlatılması.

1972Nükleer Santraller Daire Başkanlığı’nın kurulması.

1974–1975İlk nükleer santral yerinin seçim çalışmaları.

1976Akdeniz kıyısındaki ‘Akkuyu’ Sahası’nın nükleer santral yeri olarak uygun görülmesi ve lisanslanması.

1981 Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde yapılacak tüm nükleer tesislerde UAEA denetiminin kabul edilmesi.

1977–2009Türkiye’de dört güç ünitesinin inşaatı için ihale çalışmalarının yürütülmesi.

Ocak 2010Rusya Federasyonu Hükümeti Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Türkiye’de NGS tesisine dair işbirliği ortak bildirisini imzalamaları ve ikili görüşmelerin başlanması.

Mayıs 2010‘Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması’nın imzalanması.

Temmuz 2010Türkiye’de Hükümetlerarası Anlaşma’nın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi (21.07.2010 tarihli Kanun 27648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir).

Aralık 2010Rusya Federasyonu’nda Hükümetlerarası Anlaşma’nın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi (322-FZ sayılı ve 29.11.2010 tarihli Federal Kanun).

8-9 Mart 2017 tarihlerinde yapılacak olan;

INPPS 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesine AKKUYU Nükleer Altın Sponsor Olarak Katılacaktır.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...