Şu anda görebildiğim kadarıyla bulunduğum yerde toplam olarak 6 adet telefon ve tablet şarjı var. Hepsi prizde ve hiç birinde takılı cihaz yok. Peki bu şarjlar bu şekilde ne kadar güç sarfiyatına sebep oluyorlar acaba? Prizden çıkarmamı gerektirecek boyutta mıdır?
Tahmin etmek yerine kontrol takımımı çıkartıp biraz test yapmaya karar verdim. Bu test için bir adet güç ölçer kullandım.
Güç fiyatlandırması, kilowatt saat (KW h, ya da 1.000W) üzerinden yapılır. Ki bu da yaklaşık 3.6 milyon Joule enerji sarfiyatı demektir. 1.000W’a ayarlı bir cihazın bir saat çalışması neticesinde kullandığı enerji 1KWh olacakken, 100W’a ayarlı bir cihaz 10 saatte 1KW h ‘lik enerji harcayacaktır.
Amerikan Enerji Enformasyon Bakanlığının Kasım 2016 bildirimine göre Amerika’daki 1KW h elektrik masrafı ortalama 0.13$ civarındaydı.
Sonra bir adet akıllı Apple iPhone şarjı aldım ve hiçbir cihaz bağlamadan birkaç gün prize takılı bıraktım.
Şaşılacak bir şey yok; akıllı telefon şarjları telefonu şarj etmezken dahi güç harcarlar.
İyi ama, ne kadar?
Yapmış olduğum testlere göre akıllı bir Apple iPhone şarjı bir ayda yaklaşık 130W civarında güç harcıyor. Bu değer yıllık ortalama 1.5kW/h’lik bir değere eşit. Ya da faturamıza yansıdığı kadarıyla ortalama 75 kuruş civarında.
Pek de fazla görünmüyor, değil mi? Doğrusunu söylemek gerekirse evet, kullanımda olmayan şarj cihazlarını prizden çıkarmanın pek manası yok gibi.
Fakat bir de şöyle düşünelim:
- Prize takılı bıraktığımız şarj cihazı sayısı kaç?
- Akıllı olmayan şarjların, diğerlerine oranla yaklaşık on kat daha fazla güç harcanmasına sebep oldukları da ortada.
Aynı zamanda bu hiç durmadan çalışan şarjların çevresel bedelini düşünün. 7/24 prizde takılı kalan milyonlarca şarj cihazı, her yıl harcanan milyonlarca Kilowatt/Saat’e denk geliyor. Ve her bir Kilowatt/Saat, atmosfere salınan yaklaşık yarım kilo Karbondioksit gazına eşit.
Belki de gezegenimizin biraz olsun nefes alması için kullanımda olmayan şarjlarımızı fişten çeksek, iyi olacak.