Albino nedir?
Eğer bir Albino hastası değilsek ve yakın çevremizde bu hastalığı taşıyan birileri yok ise dışarıda gördüğümüz kaşı, kirpiği, saçları beyaz kişileri gördüğümüzde oldukça şaşırırız. Bunun sebebini sorduğumuzda ise Albino hastalığı ile tanışmamız gerçekleşmiş olur. Peki ya: Albino nedir? Albino hastalığı neden kaynaklanır?
Evet bu bir hastalıktır ve halk arasında albino ve akşınlık isimleriyle bilinir. Hastalığın tıbbi ismi ise Albinizm’dir. Bu hastalığın yalnızca insanlarda görülmemesi onu bir hastalık yapmaktadır. Hayvanlarda ve insanlarda aynı anda görülebilen bir renk pigmenti eksikliğidir. Doğadaki tüm canlılar vücut renklerini pigmentlere borçludurlar. İnsan ve hayvanlarda albinizm hastalığının sebebi melanin pigmentinin olmayışıdır. Melanin deri, saç, kaş, kirpik, göz gibi renkli kısımlara renk veren bir maddedir. Var olmaması durumunda bu hastalık kendisini belli eder.
Albino Çeşitleri
Albino hastalığı iki çeşittir: Kısmi Albino ve Tam Albino. İsimlerinden de anlaşılabileceği üzere kısmi albinolarda melanin pigmenti az da olsa üretilir. Ancak tam albinoda melanin hiç üretilmemiştir.
Melanin derinin dışında göz rengini direkt olarak etkiler. Bu yüzden albino hastalarında göz rengi, melanin pigmenti bulunanlara göre çok farklıdır. Göz bebekleri pembe olur. Hatta bu kişilerin gözlerini ağ tabakasından yansıyan ışık yüzünden kırmızı olarak görmek mümkündür. Albino hastalığı taşıyanların nerdeyse hepsinin gözünde astigmat vardır. Bu aynı zamanda hayvanlar içinde geçerlidir.
Bu hastalık genetik bir özellik taşır. Çocuğun albino olması için anne ya da babadan birinin taşıyıcı olması bir faktör olabilir. Bunun yanı sıra anne babanın ikisinin de taşıyıcı olduğu durumlarda bu hastalık ortaya çıkmayadabilir. Önemli olan ailenin soy ağacında bu hastalığın daha önceden bulunup bulunmayışıdır. Yapılan araştırmalar sonucu albinoların %60’ını kızların oluşturduğu tespit edilmiştir.