Albino hastalığı neden kaynaklanır?

Date:

 

Albino nedir?

Eğer bir Albino hastası değilsek ve yakın çevremizde bu hastalığı taşıyan birileri yok ise dışarıda gördüğümüz kaşı, kirpiği, saçları beyaz kişileri gördüğümüzde oldukça şaşırırız. Bunun sebebini sorduğumuzda ise Albino hastalığı ile tanışmamız gerçekleşmiş olur. Peki ya: Albino nedir? Albino hastalığı neden kaynaklanır?

Albino hastalığı neden kaynaklanır?

Evet bu bir hastalıktır ve halk arasında albino ve akşınlık isimleriyle bilinir. Hastalığın tıbbi ismi ise Albinizm’dir. Bu hastalığın yalnızca insanlarda görülmemesi onu bir hastalık yapmaktadır. Hayvanlarda ve insanlarda aynı anda görülebilen bir renk pigmenti eksikliğidir. Doğadaki tüm canlılar vücut renklerini pigmentlere borçludurlar. İnsan ve hayvanlarda albinizm hastalığının sebebi melanin pigmentinin olmayışıdır. Melanin deri, saç, kaş, kirpik, göz gibi renkli kısımlara renk veren bir maddedir. Var olmaması durumunda bu hastalık kendisini belli eder.Albino hastalığı neden kaynaklanır?

Albino Çeşitleri

Albino hastalığı iki çeşittir: Kısmi Albino ve Tam Albino. İsimlerinden de anlaşılabileceği üzere kısmi albinolarda melanin pigmenti az da olsa üretilir. Ancak tam albinoda melanin hiç üretilmemiştir.
Melanin derinin dışında göz rengini direkt olarak etkiler. Bu yüzden albino hastalarında göz rengi, melanin pigmenti bulunanlara göre çok farklıdır. Göz bebekleri pembe olur. Hatta bu kişilerin gözlerini ağ tabakasından yansıyan ışık yüzünden kırmızı olarak görmek mümkündür. Albino hastalığı taşıyanların nerdeyse hepsinin gözünde astigmat vardır. Bu aynı zamanda hayvanlar içinde geçerlidir.Albino hastalığı neden kaynaklanır?

Bu hastalık genetik bir özellik taşır. Çocuğun albino olması için anne ya da babadan birinin taşıyıcı olması bir faktör olabilir. Bunun yanı sıra anne babanın ikisinin de taşıyıcı olduğu durumlarda bu hastalık ortaya çıkmayadabilir. Önemli olan ailenin soy ağacında bu hastalığın daha önceden bulunup bulunmayışıdır. Yapılan araştırmalar sonucu albinoların %60’ını kızların oluşturduğu tespit edilmiştir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...