Alman kömür madeni hidroelektrik santrale dönüşüyor

Date:

Almanya yarım asırlık kömür madenini hidroelektrik santrale dönüştürmeyi planlıyor

Sürdürülebilir enerji planlarıyla birlikte kömür enerjisi dünyanın pek çok bölgesinde gözden düşmekte. Bununla birlikte kömür ülkesi olarak anılan Almanya, kalbi denilebilecek kadar önemli bir kömür yatağını, sürdürülebilir bir enerji santrali haline getirmeye hazırlanıyor.

Eski maden bölgeye güç sağlamaya devam edecek

Bloomberg’in yayınladığı rapora göre, 1974 yılından bu yana Bottrop kasabası için iş imkanı sağlayan Kuzey Rhine Westphalia eyaletindeki Prosper-Haniel kömür madeninin, 2018 yılında devlet yardımlarının sona ermesinden ve işletme masraflarının çok olmasından dolayı kapatılması planlanıyor. Ancak kasaba, maden kuyularını hidroelektrik depolama istasyonuna dönüştürmekle, bölgeye güç sağlamaya devam ederek bir sonraki yenilenebilir enerji dalgasına öncülük etmeyi planlıyor.

Yeni santralde pompaj depolamalı hidroelektrik sistemi kuruluyor

Standart bir hidroelektrik santralinde olduğu gibi, pompaj depolamalı hidroelektrik santraller de, suyun bir rezervuardan daha düşük bir yükseklikteki ikinci rezervuara düşerken türbin çarkına bağlı bir jeneratör vasıtası ile elektrik üretir. Ancak standart santrallerin aksine, türbinden geçerek kinetik enerjisini bırakan su akımı, ikinci bir rezervuarda birikerek, ihtiyaç fazlası elektrik akımı ile yukarıdaki rezervuara pompalanır. Böylece ihtiyaç zamanında kullanılmak üzere üstteki rezervuarda her zaman potansiyel bir enerji saklı tutulur. Prosper-Haniel tesisi için, alt kattaki rezervuar 16 mil uzunluğundaki maden kuyusunun 1.200 metre derinliğinde yer alacak. Santralin 200 MW’lık hidroelektrik gücü; biyokütle, rüzgar ve güneş enerjisiyle birlikte harmanlanacak. Sistem devri daim şekilde değil, yüzey haznesinde depolanan suyu gereken zamanda etkin bir şekilde kullanacak bir batarya gibi çalışacaktır.

[irp posts=”10567″ name=”Tesla’nın güneş enerjisi adasıyla tanışın”]

Pompaj depolamalı hidroelektrik santraller aslında yeni bir fikir değil. Hatta ABD’de bir çok santral mevcut. Ancak Prosper-Haniel tesisiyle birlikte ilk defa terkedilmiş bir maden ocağı hidroelektrik santrali şeklinde değerlendirilecek. Eğer Bottrop’daki tesis başarılı olursa, bölgedeki diğer maden ocaklarına da aynı sistemin getirileceği beklenmekte. Almanya, 2025 yılına kadar toplam enerji üretimi üzerinden yenilenebilir enerji miktarını %30 seviyelerine çıkarmayı hedeflemekte.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...