Çok daha yüksek hızlarla bağlantı mümkün
WiFi günlük hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdiği içindir ki yavaş hızlı bağlantılar hepimizi çileden çıkarır. Bereket versin ki Hollanda’da bir doktora öğrencisi sarsıcı bir fikirle ortaya çıktı : kablosuz veriyi bilgisayarınıza ya da cep telefonunuza taşımak için infrared ışınları kullanmak.
Öngörülen sistemin kabiliyeti oldukça yüksek; her bir ışık huzmesi için saniyede 40 gigabits’ten fazla. Bunu mevcut 802.11ac’lerle karşılaştıralım; bunlar saniyede en fazla 1 gigabit’lik yayın yapabiliyorlar. Bu yeni infrared sistemi birden fazla cihazı aynı anda hedef alabiliyor, kurulumu ucuz ve geleneksel WiFi’ların aksine radyo dalgalarıyla girişimde bulunmuyor (parazite yol açmıyor). Araştırma ekibi sadece indirme hızlarını ve yakın mesafeleri test ettiler fakat potansiyel belli.
Bu yeni kavram mevcut WiFi hızlarını kolayca egale ederek parazitsiz bağlantılar sağlayacak değil tabii. Bu sistemde hareketli parçalar yok, ki bu da güç gereksinimlerini çok daha düşürüyor. Işık antenleri ışık ışınlarını farklı açılarda yayımlayarak etkin bütün cihazları tam olarak ve herhangi bir tıkanıklığa sebebiyet vermeden bir anda hedefliyor. Infrared duvarlardan geçemediği için her bir odada bir antene ihtiyaç duyacaksınız. Infrared ışını gözler için zararsızdır, bu nedenle bakışlarınızı başka yöne çevirmek zorunda da değilsiniz.
Diğer ışık tabanlı WiFi çözümleri geçmişte düşük hızlarla sınırlı kaldılar ve LED lambalara bağlı kaldılar. Işıkları her zaman açık bırakmak makul bir şey olmamakla birlikte sıradan bir ışığı elinizle bloke etmek de oldukça kolaydır. Bu çok daha dayanıklı infrared ışık kavramı Joanne Oh’a Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde doktora derecesi kazandırdı.
Üniversitedeki diğer doktora öğrencileri wireless cihazların bulunduğu yeri tespit etmenin yolları üzerinde çalışıyorlar. Diğerleri ise ışık antenlerini fiber-optiklerle nasıl irtibatlandırabileceklerinin hesaplarını yapıyorlar. Proje başkanı Tom Koonen bu teknolojiyi mağazalarda ve evlerimizde yakında görebileceğimizi, beş yıl gibi bir süre içerisinde ışıkla çalışan WiFi cihazlarını laptoplarda ve video monitörlerde görmeye başlayacağımızı düşünüyor.