Almanya’dan sosyal ağ firmalarını üzecek haber

Date:

Yasadışı içerikle etkin mücadele

Alman Adalet Bakanı, nefret söylemi ve diğer yasa dışı içerikleri platformlarından ivedilikle kaldırmayan sosyal medya firmalarına 53.2 milyon dolar cezalandırmayı beraberinde getirecek bir yasa tasarısı hazırladı. Adalet Bakanı Heiko Maas Salı günü basın toplantısında önerilen yasanın tanıtımını yaptı.

Associated Press’e göre cezalar Facebook ya da diğer web firmaları online tehdit, nefret söylemi, ya da karalayıcı yalan haberlerin hızla kaldırılmaması durumunda cezalar uygulanacak. Bakanlık aynı zamanda sosyal medya firmalarından şikayetlerle ilgilenecek bir sorumlu bir kişinin atanması çağrısında bulunuyor. Firmaların düzenlemelere uygun davranmamaları durumunda bu şahıs 53.2 milyon dolara kadar bir ceza ile karşı karşıyı kalabilecek.

Sosyal ağlar üzerindeki baskıyı daha da arttırmalıyız

Taslak önlemler, Twitter’ın bildirilen yasa dışı içeriğin sadece yüzde birini, Facebook’un ise yüzde 39’unu sildiklerine dair bir raporla beraber duyuruldu. Buna mukabil YouTube belirtilen materyallerin yüzde 90’ını kaldırdı. Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilen çalışma Facebook’taki yasa dışı içeriklerin sadece yüzde 33’ünün 24 saat içerisinde engellendiğini ya da kaldırıldığını, aynı zaman dilimi içerisinde Twitter’da bildirilen yasadışı içeriklerin hiç birinin kaldırılmadığını ortaya koyuyor.

Bir açıklamada Maas “Artık anlaşılıyor ki sosyal ağlar üzerindeki baskıyı daha da arttırmalıyız” dedi. Firmaların cezai müeyyideler gerektiren saldırganlıkları yok etmeye daha çok mecbur bırakmak için yasal düzenlemelere ihtiyacımız var.”

Almanya uzun süredir nefret konuşmaları ve iftiraya karşı sert bir duruş sergiliyor. Hükümet, Amerikan firmalarının bu tip online materyallere karşı daha katı olarak mücadele etmesini sağlamak için giderek baskıyı arttırıyor. Facebook, Google ve Twitter bildirilen nefret söylemlerinin incelenerek 24 saat içerisinde silinmelerine onay verdi. Maas, Facebook’un Alman yasaları dahilinde faaliyet gösteren bir medya firması olarak muamele görmesi önerisinde bulundu. Bilgi kirliliği kampanyalarının gelecek ulusal seçimleri etkileyebileceğine dair endişeler sürerken Facebook yakın bir zamanda yalan haber filtresini Almanya’da da uygulamaya koydu.

Salı günü verilen yasa tasarısı dahilinde yasadışı olduğu bariz olan içeriğin 24 saat içerisinde silinmesi, kullanıcılarca bildirilen ve yasadışı oldukları tespit edilen materyallerin ise yedi gün içerisinde kaldırılmaları koşulu getiriliyor.

Bir Facebook sözcüsü yaptığı bir açıklamada “Nefret söylemlerine karşı kurallarımız açık ve bunları platformumuzdan kaldırmak için oldukça sıkı çalışıyoruz. Bu toplumsal sorunu çözümlemek için kendimizi hükümet ve ortaklarımızla çalışmaya adadık.  Yıl sonu itibariyle Berlin’de 700 kişi Facebook’taki içerik tetkiki için çalışıyor olacak. Federal Adalet Bakanlığı’nca verilen tasarının içeriğini inceleyeceğiz” dedi.

Twitter sözcüsü ise yasa tasarısı ile ilgili yorum yapmayı reddederek firmanın son zamanlarda taciz edici içeriği azaltmak için atmış olduğu adımlara işaret etti.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...