Aselsan ile KAE Teknoloji Transferi sözleşmesi imzaladı
Kazakistan’ın bağımsızlığının 25.Yılını kutladığı bu dönemde, Astana’da, 10 Kasım 2016 tarihinde Genel Müdür Yardımcımız Yavuz BAYIZ ve KAE Genel Müdürü Tarık Ziya KABOĞLU’nun imzaları ile KAE’nin telsiz üretimine başlaması için anlaşmaya varılmıştır. Bu anlaşma ile KAE, 4700 Telsiz cihazları için kart üretimini ve telsiz bileşenlerinin montajını gerçekleştirip, bu ürünleri, kamu güvenliği kullanıcıların etkili ve güvenli haberleşme ihtiyacı için Kazakistan pazarında sunacaktır.
KAE nedir?
Yüzde 50’si Kazakistan Engineering şirketine, yüzde 49’u ASELSAN’a, yüzde 1’i de Türkiye Savunma Sanayi Müsteşarlığına ait bulunuyor.
2013 senesinde kurulan KEA şirket hali hazırda,Kazakistan’daki askeri ve sivil kuruluşlarla bölge ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik elektro-optik ve elektronik cihaz ve sistemleri üretiyor.Ayrıca Kazak ordusunun helikopterleri ve zırhlı araçlarının modernizasyonu konusunda çalışmalar yapıyor.
2017’nin ilk yarısında ilk üretimin başlaması planlanlanan 4700 Telsiz cihaz gruplarını kısaca tanıyalım ?
4700 Telsiz Ailesi
ASELSAN 4700 Araç Telsizleri
Türkiye ve hem de dünyanın birçok ülkesinde ambulans, itfaiye aracı, devriye araçları gibi araçlar içerisinde telsiz kullanımına ihtiyaç duyan binlerce kamu güvenliği personeli tarafından yıllardan beri kullanılmaktadır. Kamu güvenliği alanında görev alan kullanıcıların araç telsizi kullanması birçok ek avantaj sağlar. Sağlanan en önemli avantaj, kapsama alanı ile ilgilidir. Araç telsizlerinin gönderme gücü el telsizlerine göre çok daha yüksek olduğu için çok daha uzak mesafelerden sisteme erişim mümkündür. Kapsama alanını genişleten diğer bir faktör ise araç telsizi antenlerinde el telsizi antenlerinden daha yüksek kazançlı antenler kullanılabilmesidir.
Araç telsizi kullanmanın oluşturduğu diğer bir avantaj ise aracın dışına yapılan anten montajı sayesinde aracın metal yapısından kaynaklanabilecek sinyal bozulmalarını engellemesidir. Araç içerisinde el telsizi kullanılan durumlarda anten metal yapının içinde kaldığı için alınan ve gönderilen sinyaller bozulabilir. Ayrıca kullanım süresi baz alındığında da araç telsizi kullanımı avantaj sağlar. Araç telsizleri aküden beslendiği için araçta yüksek kapasiteli akü kullanılması durumunda el telsizi bataryasının sunduğu kullanım süresinden çok daha uzun bir süre boyunca telsizin kullanılıp haberleşmenin devam etmesi mümkündür.
Sayısal trunk ve/veya konvansiyonel sistemin kapsama alanı içerisinde sistem modunda, sistemin kapsama alanı dışındaki bölgelerde haberleşmenin devamlılığını sağlamak için simpleks veya direkt mod kanallar üzerinden direkt modda çalışabilir. Bu modlarda sayısal-temiz (kriptosuz) alma-gönderme yapabildiği gibi donanımsal ve/veya yazılımsal kriptolu alma-gönderme de yapabilir.
APCO25 konvansiyonel, APCO25 trunk, DMR konvansiyonel, DMR trunk ve ASELSAN’ın geliştirmiş olduğu SK2 sayısal haberleşme protokollerini destekler. Kullanılan sayısal haberleşme protokolüne göre FDMA ya da TDMA frekans erişim tekniğini kullanır. Sayısal kanalları desteklemesinin yanı sıra geriye yönelik uyumluluk sağlanması amacıyla analog kanalları da desteklemektedir. Ayrıca hem sayısal hem de analog kanallar için VHF ve UHF bantlarında çalışan farklı modelleri mevcuttur.
ASELSAN 4700 El Telsizleri LCD ekran ve alfanümerik tuş takımı, yüksek batarya kapasitesi, ses kalitesi, hafif ve ergonomik yapısı, zorlu çevre koşullarına dayanıklılığı, kolay kullanımı, birçok ses aksesuarının bağlanabilmesi, konuşan kimliği görüntülenmesi, kendini test edebilmesi (built-in test) gibi özellikleri ile kamu güvenliği alanındaki kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılar.
Yetkilendirilen kullanıcıların sağlanan servislere erişmesi ve bazı menülerin sadece belirlenen kullanıcılara görüntülenmesi imkanıyla, müşterinin/kurumun haberleşmesinde hiyerarşik bir yapı kurulabilir. Sistem içerisinde kullanıldığında havadan geçici yasaklama, engelleme, anahtar güncelleme, dinamik gruplama gibi yaygın olarak bilinen telsiz özelliklerine ek olarak; havadan grup ekleme/çıkarma, havadan parametre (çağrı adı, çağrı yetkileri, çıkış gücü değerleri vb.) değiştirme gibi özellikleri sayesinde operatörlere çok daha hızlı ve kolay bir konfigürasyon değişikliği imkanı sunar
GPS desteği olan tüm telsizlerin konumları yetkili kullanıcılar tarafında harita üzerinde anlık olarak görüntülenebilir.
Herhangi bir haberleşme sisteminin kapsama alanı içerisindeyken baz istasyonları telsizden aldığı sesi ve veriyi tekrar eder. Sistemin kapsama alanı dışında ise telsizlerin daha uzun mesafelerde haberleşmesi istendiğinde sesi ve veriyi tekrar etmesi için mobil tekrarlayıcı telsizler kullanılır.
Sistemin kapsama alanı dışına çıkılmasını zorunlu kalan operasyon, arama-kurtarma gibi durumlar için kullanılan mobil tekrarlayıcı telsizin kolay taşınabilmesi ve hızlı kurulabilmesi kritik öneme sahiptir.
ASELSAN’ın ürün portföyünde bulunan 4700 mobil tekrarlayıcı telsizler, bu kullanım senaryoları göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Bu mobil tekrarlayıcı telsizlerin “4700 Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz” ve “4700 Kompakt Mobil Tekrarlayıcı Telsiz” olmak üzere iki farklı mekanik tasarımı bulunmaktadır. “4700 Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz” için VHF ve UHF bantlarında APCO25 ve DMR standartlarında çalışan modeller bulunurken, “4700 Kompakt Mobil Tekrarlayıcı Telsiz” için ise sadece VHF bandında APCO25 ve SK2 (ASELSAN’ın özgün haberleşme protokolü) haberleşme protokollerinde çalışan modeller bulunmaktadır.