IP kamera nedir, nasıl çalışır?

Date:

IP kameralar sayesinde görüntüleri her yerden seyredebiliyoruz.

IP Kamera gerekli noktaların güvenliği, farklı amaçlarla uzaktan izlemek ve kayıt altına almak için internet veya network bağlantınızdan faydalanarak gerek kablolu gerek kablosuz olarak çalışan kamera teknolojisidir. IP Kamera diğer sistemler gibi ekstra aparatlar, kartlar, kayıt cihazları gerektirmeyen en ileri teknolojiye sahip olan kamera sistemidir. IP Kameralara bulunduğunuz her yerden bilgisayarınız, laptopunuz, cep telefonunuz ve PDA’nızdan rahatlıkla ulaşıp, izleme imkanı bulunmaktadır.

IP kameralar görüntüleri dijital bilgiye çeviren ve bağlı oldukları ağ ortamı yardımıyla yetkilendirilmiş kullanıcıların local ağ yada internet üzerinden bunlara ulaşmalarını sağlayan kameralardır. Kendi IP numaraları vardır. Üzerlerindeki yazılımla tıpkı bir web sunucusu gibi hareket ederler.

Programlanabilme, görüntü depolayabilme, alarm yönetimi, hareket algılama gibi birçok özellikle donatılmışlardır. IP kameraların herhangi bir bilgisayara bağlı olmaları gerekmez. Ağdaki router, switch yada huba bağlı olması yeterlidir.

IP Kameralar lens ve bileşenleri ışık ve farklı dalga boylarından oluşan görüntüyü yakalar ve elektrik sinyaline çevirir. Bu sinyaller analog formdan dijital forma çevrilir ve sıkıştırılarak ip network’ü üzerine gönderilir.

Lens görüntü sensörlerine fokuslama yapar, bundan önce optik filtre yardımıyla Infrared ışıkları süzülür ve renklerin doğru algılanması sağlanır. Görüntü sensörü (cmos/ccd) görüntüyü ışık bilgisi haline çevirir ve bunlar elektrik sinyallerine çevrilir ki artık ağ ortamına iletilecektir. Görüntü artık çoğumuzun data diye tabir ettiği veri biçimine çevrilmiştir. (klasik 1 ler ve 0 lar dan oluşan binary sayı sistemi ile ifade edilen veriler).

IP kameralar sayesinde görüntüleri her yerden seyredebiliyoruz.

IP kamera nasıl çalışır?

Analog CCTV kameralardan farklı olarak her türlü network ortamına adapte edilebilen IP Kamera herhangi bir donanıma gerek duymadan elde ettiği görüntüleri ağınızda belirlenen noktaya dijital olarak ulaştırabilmektedir. Bu işleyişi sağlarken kamera lensten aldığı görüntüyü dijital olarak dönüştürerek işlemcisine ve oradan da işletim sistemi sayesinde uzak erişim noktalarına Internet Protokolünü kullanarak MPEG4 formatında görüntü ve ses olarak anında transfer etmektedir.

Bu transferi sağlamanız içinse IP Kameranızı sadece mevcut bir yerel network ağına bağlamanız yeterlidir. IP protokol tabanları ile çalışan IP Kamera bağlı bulunduğu mekanın görüntüsünü eş zamanlı olarak mevcut yerel network veya Internet ağınıza transfer ederek mevcut bulunduğunuz ortama çeşitli yöntemlerle görüntünüzü aktarabilecektir.

IP Kamera mini-kompakt bir yapıya sahip network görüntü iletişim kamerasıdır. Yerel network iletişim ağından ve mevcut bilgisayarlardan başka ekstra ekipman ihtiyaçlarına gerek duymadan çalışabilir. IP Kameranın içerisine işlemcisi ve işletim yazılımları bulunan micro sistem entegre edilmiştir. IP Kamerada sesleri istediğiniz yerden duyabilmeniz için bir mikrofon standart olarak sunulmaktadır. Ayrıca herhangi bir mikrofonu bağlayarak, kameraların uzaklığına bağlı kalmadan istediğiniz noktadaki önemli ortamların seslerini daha net duyabilir, kayıt edebilirsiniz.

IP Kamera kablolu network’e CAT5-CAT6 kablo ve RJ45 kablo ucu ile, kablosuz network’e ise mevcut wireless yapısı ile eşleştirilerek, şifre doğrulamasından sonra bağlanılabilmektedir. Wireless özelliği olmayan bir IP Kamera rahatlıkla bir wireless router ile kablosuz yapıya geçirilebilir.

IP kameranın faydaları

  1. 1.Basitçe hub, switch veya ethernet kartınıza UTP kablo ile yahut Wi-Fi teknolojisi ile kablosuz olarak bağlanabilir.
  2. Network üzerindeki herhangi bir bilgisayardan rahatlıkla görüntü alınabilir.
  3. Bilgisayar yatırım maliyeti gerektirmez.
  4. Birden fazla kamera için gerçek ve eş zamanlı kayıt/izleme imkanı sağlar.
  5. Sunucunuz yada bilgisayar sisteminiz üzerinde performans düşürmez.
  6. İnternet bağlantınız üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden ve hatta cep telefonunuzdan bile görüntü alabilirsiniz.
  7. Onlarca kullanıcıya yüksek kalitede görüntü ve ses transferini aynı anda gerçekleştirebilir.
  8. Dahili hareket algılama özelliği sayesinde kameranız hareket halinde SMS veya E-mail yoluyla geri bildirimde bulunabilir.
  9. Kendi bünyesinde bir işletim sistemine sahip olduğundan izleme için ayrı bir program gerektirmez.
  10. Kurulumu kolaydır ve bakım maliyeti gerektirmez.
  11. Kablosuz teknoloji (Wi-Fi) imkanı ile kurulacak mekana zarar vermez, görüntü kirliliği oluşturmaz ve pratiktir.
  12. Gerek dahili hafıza modülüne, gerekse Video Server aparatına aylarca yüksek kalitede görüntü ve ses kaydı tutabilir.
  13. Her türlü gece ve gündüz şartında en kaliteli görüntüyü sunar.
  14. Tüm sistem altyapılarında sorunsuz çalışır.
  15. Elektrik akımını network kablonuzdan alabilir.
  16. Sağlanan görüntüyü web sayfanıza ekleyerek sunabilir.
  17. Görüntü üzerinden net resim kaydı tutabilirsiniz.

IP kamera uygulama alanları

  • Uzaktan Görüntüleme
  • Endustriyel alanları uzaktan görüntüleme.
  • Çevresel Faliyetleri Görüntüleme.
  • Trafik Görüntüleme.
  • Bilimsel Görüntüleme.
  • Bebek Bakımı.
Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...