Hetorojen Fotokataliz
Çevreyi korumak için insanlığın yapması gereken iki şey var: Zararlı gazları azaltmak ve yeşil enerji kaynaklarından daha fazla enerji üretmek. Bir çok araştırma projesi bu hedefleri birbirinden bağımsız olarak tekil anlamda gerçekleştirmeye uğraşırken, çok azı her ikisini de aynı anda yapmaya çalışıyor. Belçika’daki University of Antwerp ve KU Leuven (University of Leuven)’den bilim insanları havayı temizleyen ve aynı anda enerji üreten bir cihaz geliştiriyorlar. Cihaz, kimyasal reaksiyon başlatmak için ışık ve özel bir katalizör (tipik bir yarıiletken) kullanan ‘Hetorojen Fotokataliz) adlı işleme dayanıyor.
Heterojen fotokataliz daha önce sudan hidrojen çekmek ve gaz tabanlı çevre kirletici maddeleri etkisizleştirmek için kullanılmıştı. Bununla birlikte bu her iki kombinasyon çok az işlemde bir arada kullanılmışlardı. Araştırma ekibi bu sorunu elektroliz işlemindeki su ayrışımına benzer şekilde hidrojen üreten bir solar pil kullanan ‘fotoelektrokimyasal pil’ ile çözüme kavuşturuyor. Profesör Sammy Vergbuggen’a göre cihaz, her iki işlemi birbirinden ayırmak için bir zar ile iki bölmeye ayrılmış. Bir foto-anot ile bir bölümde hava temizlenirken, indirgeme işleminin bir parçası olan ve katı elektrolit zar arkasına sokuşturulan bir katot düzeneğinde hidrojen üretilir.
Verbuggen makineyi bu denli etkin kılan şeyin, ekibin seçimi olan katalizör olduğunu söylüyor. “Geçmişte bu piller en çok hidrojeni sudan ayrıştırmak için kullanılırlardı. Şimdi ise bunun aynı zamanda kirli hava ile de, üstelik daha etkin bir şekilde yapılabileceğini keşfettik” dedi.
Hidrojen kolaylıkla depolanabilir ve daha sonra yakıt olarak kullanılabilir. Cihaz, muhteşem görünüyor olmakla birlikte araştırma ekibi araştırma raporunda bunun sadece bir ‘kavram ispatı’ bağlamında olduğunu ve geliştirme için geniş bir alan gerektiğini belirtiyor. Örneğin şu andaki cihaz sadece birkaç santimetrekare büyüklüğünde. Bu büyüklükte bir cihazın karbon salınımlarına karşı koyması ya da şehir elektriğini karşılaması mümkün değil.