Apple Watch ile kalp krizi teşhisi mümkün olabilecek

Date:

Kalp atışı ölçüm uygulamaları yapan Cardiogram ve UCSF Health Lab’a göre Apple Watch, anormal kalp atışlarının tespitinde faydalı bir araç haline gelebilir. Saatin nöral ağ algoritmalarıyla bir araya getirildiğinde, kalp ritim sorununun en çok rastlanan tipi olan ‘Paroksimal Atrial Fibrilasyon (AF)’u %97’lik bir başarı oranı ile tespit edebildiğini keşfettiler. Yapılan ileri bir çalışma ile Saat ve diğer giyilebilir elektronik cihazlar potansiyel hastalardaki kalp krizlerinin önlenmesini sağlayabilir.

Apple bir süredir doktorlara ve bilim insanlarına Watch’un ‘ResearchKit’ ile birlikte kullanımının ciddi bir sağlık aracı olma özelliği taşıdığı hususuna vurgu yapıyor. Cardiogram geçtiğimiz yıl cihazın kalp krizi belirtilerini tespit edip edemeyeceğini görmek için bir araştırma başlatmıştı. Kalp krizlerinin üçte biri düzensiz kalp atışlarından kaynaklanır.

Yapılan çalışmada 6.158 Apple Watch kullanıcılarının Cardiogram uygulaması üzerinden EKG’leri takip edildi. Bir çoğunun EKG çıktıları normaldi fakat normalde de aritmi yaşayan 200 kişinin kalp atışlarında düzensizlik tespit edildi. Mühendisler bu verileri aritmili hastaların, normal kalp atışına sahip olanlardan ayırd edilmesini sağlayacak bir ‘Derin Öğrenme’ sistemi geliştirmek için kullandılar.

Apple Watch Kalp Krizi Tespiti

Daha sonra sistem, kalp ritimlerini normalleştirmek üzere randevu verilen 51 hasta üzerinde test edildi. Tüm hastalar işlem öncesi ve sonrasında Apple Watch ve 12 derivasyonlu EKG kullandılar. Çalışmaya göre Yapay Zeka algoritması ve Apple Watch, %97’lik doğruluk ve %98’lik hassasiyetle aritmi teşhisinde bulunabildi.

Araştırma bir çok alanda ümit vaat ediyor. Özellikle de algoritma henüz geliştirilme aşamasında olduğu için, daha da hassasiyet kazandırılabilir. Kalp krizlerinin üçte ikisi, ucuz ilaçlarla önlenebilirler fakat temel sorun, hastalık başlangıcını tespit etmede yaşan zorluk. Bu çalışmayla birlikte doktorlar, hemen hemen satışa hazır aşamada olan bu cihazla, olası hastaların hayatlarını kurtarabilirler.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...