Genetik Hastalıkların Sonu mu Geliyor?
Dünyanın en iyi gen düzenleme aracı olan CRISPR-Cas9, son zamanlarda bol miktarda araştırma, geliştirme ve deney çalışmaları yapmaya başladı. Eğer insanlığın varoluşunu birilerine borçlu olsaydık o kişilerden biri muhtemelen şimdi bahsedeceğimiz CRISPR kurucusu olan bilim insanı olurdu. Genetik Hastalıkların Sonu mu Geliyor?
California Berkeley Üniversitesi biyoloğu Jennifer Doudna, “CRISPR Devrimi” olarak adlandırılan şeyin dünyanın en önde gelen isimlerinden biri olma ünvanını hak ettiğini söylüyor. Bu, Doudna’nın 2012’de genetik düzenlemeler yapma amacıyla sunduğu
CRISPR-Cas9’u kullanabilme imkânını önerdiği ilk çalışmaydı. O zamandan beri etkili bilimsel çalışmalar üzerinde kullanılmaya başlandı.
Hatta yakında ABD’de teknolojik gelişmeleri ile insan üzerinde uygulanacak klinik deneylerinde de kullanılması bekleniyor. Çalışmalar yapıldıkça bizlerde haberlerini sizlerle paylaşıyor olacağız.
Perşembe günü WIRED’in New York’ta düzenlenen 2017 İş Konferansı’nda konuşan Doudna, CRISPR’nin geleceği konusunda oldukça cesur bir iddiada bulundu. Konferans konuşması sırasında “Bence o kadar uzak olmayan bir gelecekte, genetik hastalıkları tedavi edecebilecek” ifadesini kullandı. Doudna bu açıklamayı yaparken yanında güçlü bir aracın kullanımının dikkatle üzerinde düşünülmesi gerektiğinin farkındadır. – Özellikle de çalışmaların gösterdiğine göre, bir takım istenmeyen etkileri olabilir. Ancak küresel bağlamda sorumluluk bilinciyle ilerleyerek fikir birliğine varmamız gerekiyor” dedi.
CRISPR’yi kullanırken etik sorumluluk gereksinimine vurgu yapılmaktadır.
2015’te CRISPR’yi kullanmak için belli parametreleri ortaya koyan büyük bir komisyonun önde gelen biyoloğu haline geldi. Şimdilerde Çin’de insan embriyolarının genomunu düzenlemek için kullanılan ve CRISPR’yi içeren bir çalışma yapılıyor. Üzerinde yapılan denetlemeler sürüyor.