Fark edilemeyen beyin travmalarını tespit edebilecek
Yakın gelecekte, akıllı zırhlarda bulunacak sensörler sayesinde, askerlerin patlamalardan dolayı travma yaşayıp yaşamama ihtimali ölçülebilecek.
Bilindiği üzere patlamalar oldukça sinsidir. Belirgin bir yara açmadığı zamanlarda bile uzun süre fark edilemeyen beyin travmalarına sebep olabiliyor.
Amerikan Donanması’nın Denizcilik Araştırma Ofisi sıhhiyelerin vakit kaybetmesini önlemek adına, Patlama Etkileri Ölçme ve Testleri (BLAST) adında bir sensör geliştiriyor.
Bu sensör bir patlamanın şok dalgasının beyninize hasar verip vermediğini ölçebiliyor. Kasketinize ve vücut zırhınızda bulunan minik bir sensörler patlamanın etkisini kaydedip bir tarayıcı ile merkeze iletiyor.
Tepkilerinizi ölçmek için kullanılan avuç içi nörolojik ölçme değerlendirme cihazı ile birlikte kullanıldığında, sıhhiye ekiplerinin savaşa devam edebilme olasılığının oldukça hızlı hesaplanabilmesine imkan sağlıyor.
Patlamaya yaklaşık 50 metre mesafede olan askerlerin normal şartlarda 1 gün boyunca hareket etmemesi ve medikal destek alması gerekir. Bu da beyin travmasını doğru bir şekilde değerlendirmek için yeterli bir zaman değildir.
Sadece bir kaç askeriniz travma riski taşıyorsa bütün birliği sahadan neden çekesiniz ki? BLAST sayesinde yalnızca patlamadan etkilenen askerler belirlenip, geri çekilebilecek.
Bu sistem hala laboratuvar aşamasında ancak ilk saha deneylerinin 1 buçuk yıl içinde başlaması öngörülüyor.
Denizcilik Araştırma Ofisi bu cihazı aslında daha çok denizci askerler için üretiyor ancak bu araştırma savaş alanındaki bütün askerler için hayati önem taşımakta.