Yeni geliştirilen teknoloji sayesinde engelliler sağlıklı iletişim kurabilecek
Jonn Scalzi’nin kaleme aldığı bilim kurgu konulu Lock In romanı, gelecekte üretilecek teknolojiler sayesinde tüm vücut felci olan engellilerin manalı ve kaliteli hayat standartlarında yaşayabileceğini tahmin etmişti. Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmalar bu durumu biri adım daha ileri taşıdı.
Beyin gücü ile bilgisayarı birleştiren teknolojiler (BCI) sayesinde engelli kişilerin iletişim kurabilmesi çok da yeni bir şey sayılmaz. Ama bu teknolojileri kullanarak komplike diyaloglar kurmak öyle. Yeni çalışmada katılımcılar yeni geliştirilen teknoloji sayesinde kelimeleri çok daha hızlı ve çok daha kolay şekilde kurabilmeyi başardı.
Çalışmalarda üç farklı hasta üzerinde deney yapan araştırmacılar, birisi ALS hastası biri Lou Gehrig hastası ve birde omurilik sakatlığı geçiren engelli ile çalıştı. Her bir hastanın beynine bilgi iletici elektrolitler yerleştirildi. Bu elektrolitlerin asıl özelliği beyinden gelen bilgileri bilgisayara iletebilmesi. Beynin motor korteksine yerleştirilen elektrolitler vücuttaki kasları çalıştırır gibi tepki verebiliyor. Bir katılımcı, Dennis Degray, sadece beynini kullanarak dakikada 8 kelime yazabildi. Bu hızla ortalama bir kişinin kısa mesaj gönderme hızına yaklaşılmış oldu.
Araştırmacılar ismi BrainGate Neural Interface System olan yeni jenerasyon bir BCI kullandıklarını belirtti. Bu cihaz önce cerrahi hastaların beyinlerine yerleştiriliyor. Bu ufak çiplerin her birinde beyne bağlanan 100 adet elektrolit bulunuyor. Bu elektrolitler birbirinden farklı sinir hücrelerine bağlanıyor. Bu durum eski teknolojiyle asıl farkı ortaya koyuyor. Zira bundan önceki teknolojilerde cihazlar sadece beyin dalgalarını ve kan akışını kafa tasının dışından takip edebiliyordu.
Bilim adamları bunun sadece ilk adım olduğunu ifade etti. Bu konuda yapılacak çalışmalarla engelli kişilerin motor problemlerine çözüm üretebilmek ümit ediliyor.