Çarpmadan önceki son dönüşler
NASA’ya ait Cassini isimli insansız uzay aracı, 26 Nisan’da, ajansın ‘Büyük Final’ olarak adlandırdığı Satürn ve halkaları arasındaki boşlukta yukarı aşağı dalış gerçekleştirecek. 2004 yılından beri bu gaz devini gözlemleyen uzay aracı, gezegenin atmosferine Eylül’ün ortasında son dalışını yapmadan önce 22 kez daha dönüş gerçekleştirecek.
[irp posts=”1523″ name=”NASA’nın Cassini isimli uzay aracı, Saturn halkalarının tadını almak üzere”]
Bu gösteriyi ön sırada izleme şansımız olmadığı için NASA, aracın son aylarını simüle eden bir video yayınladı. Eğer bu da yeterli gelmezse, aynı zamanda ‘Eyes on Cassini’ uygulamasını bilgisayarınıza indirerek sanal olarak aracın güvertesine binerek son dönüşleri yaşayabilir ve gezegenin atmosferine son dalışınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Cassini’nin son 13 yılda gerçekleştirdiği çalışma sayesinde Satürn’ün halkalarının yapısı ve atmosferinin doğası hakkında daha fazla şey öğrendik. Aynı zamanda gezegenin aylarına bir yığın veri gönderen araç, diğer belirgin özelliklerinin yanında bu dev gezegenin metan gazından oluşan denizleri ve vadileri hakkında da bizlere daha fazla bilgi temin etti.
Tüm bunların yanında gezegenin yüzeyine ve doğal uydularına ait gördüğümüz en yakın çekim resimler için de Cassini’ye minnettarız.
Aracın son dönüşleri kendi başına gerçekleştireceği kapsamlı bir görev olacak. NASA’nın Bilim Misyonu Direktörlüğü yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen “Cassini’nin son cesur dönüşlerinden öğreneceklerimiz, dev gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin oluştuklarını ve geçirdikleri evrimi daha iyi anlamamızı sağlayacak. Bu son anına kadar aktif olarak gerçekleşen esaslı bir keşif” dedi.