Kan örneklerinden kanseri ve yerini tam olarak tespit eden teknik geliştirildi

Date:

Erken teşhiste de oldukça etkin

California Üniversitesi, Los Angeles ve Güney California Üniversite’lerinden araştırmacılar doktorlara kanser teşhisinde yardımcı olacak buluşa imza attılar. CancerLocator adlı bilgisayar programı hem kanseri, hem de vücudun hangi bölgesinde olduğunu kan örneklerine bakarak tespit ediyor. Bu program yalnızca hızlı teşhisi değil, aynı zamanda daha etkin tedaviyi de beraberinde getirebilir.

CancerLocator kanda serbest olarak dolaşan tümör DNA’sını tespit edip, ölçümler yapmak suretiyle çalışıyor. Her hücre öldüğünde,, bir genin kanserli hücre tarafından etkilenip etkilenmediğinin işaretini veren ve ‘metil gruplar’ olarak adlandırılan özgün tanımlayıcıları taşıyan DNA parçaları kan akışına yayılırlar.

Projeyi yöneten araştırmacılardan biri olan Jasmine Zhou “Hücreden bağımsız DNA’lar kan örneklerinden elde edilerek DNA metilasyon tanımlamasına tabi tutulurlar. Bu DNA metilasyon şablonlarını her bir kanser tipinin belirtilerini tanımlamak için istatistiki öğrenme teknikleri olarak kullanırız” dedi.

Hücreler vücut boyunca farklı gen tanımlamalarına sahiptirler. Dolayısı ile CancerLocator belirli bir DNA parçacığının metilasyon profili analiz edilerek DNA’nın nereden geldiğinin tam tespitini yapabilir.

Projeye dahil olan araştırmacılardan Wenyuan Li “Umumi veri tabanında bulunan yüksek miktarlarda bulunanfarklı tümör tiplerinin DNA metilasyon profillerini kullanarak bir çok kanser tipini ve aynı zamanda normal plazmayı ayıran DNA metilasyon belirtilerini tanımlayabiliyoruz” dedi. Ekip aynı zamanda tümör tipinin ve zararlılık derecesinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacak belirteçlere dayalı istatistiki bir model de geliştirmiş.

Bu çalışmada aştırmacılar CancerLocator’ı, iki diğer eski tip programla karşılaştırdılar. Bu karşılaştırmada akciğer, karaciğer ya da meme kanseri olan hastalardan alınan kan örnekleri test edildi. CancerLocator 0.646 ve 0.604 oranlarında hata payı gösteren diğer iki programa oranla 0.264 oranlık bir hata payı ile başarı sağladı. Program aynı zamanda erken aşamalı kanserleri yüzde 80 doğrulukla tespit etme yeteneğine de sahip.

Bu çalışmanın detayları ile ilgili bilgi, geçen ay çıkan Genome Biology dergisinde mevcut.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...