Çocukların vazgeçilmez eğlencesi slime nedir? Slime nasıl yapılır?

Date:

Eğlence hamuru ve zıp zıp hamuru olarak bildiğimiz slime nedir?

Son zamanların en çok ilgi çeken ve eğlenceli oyuncakları slime’ler oldu. Çocukların ilgi ve heyecanla oynadığı ve değişik kalıplar üzerinde şekiller yaparak eğlendiği bu eğlenceli oyun hamurlarına bir o kadar da yetişkinler ilgi gösteriyor.

Slime nedir? Hazır olarak almak istemiyorsanız, kendiniz de  evde yapabilirsiniz. Slime yaparken kullanılan boraks maddesi olmadan slime nasıl yapılıyor? Slime ne zaman bulunmuş ve nasıl kullanılmış, slime’ın tüm içeriği nedir, gibi sorularınızın cevabını sizler için araştırıp yazımızda paylaştık.

Yumuşak tuhaf mıncıklanabilen bir yapıya sahip olan slime’yi sosyal medyada görmüşsünüzdür. Ülkemizde zıp zıp hamuru olarak da bilinen slime, küçük çocuklu annelerin aslında yıllardır bildiği bir eğlence ve oyun malzemesi.

Slime yapmak için su, biraz tutkal ve aktarlarda satılan boraks malzemelerine sahip olmanız yeterli. Bu malzemeleri tarifine uygun şekilde karıştırarak yoğuruyorsunuz, isterseniz gıda boyası ile renklendirebilir, sim ilave ederek neşelendirebilirsiniz. Bu şekilde yapıldığında slime yani oyun hamuruna benzeyen bir madde oluyor. Ortaya çıkan bu hamuru ister mıncıklıyabilir isterseniz kalıplar ile şekillendirerek oynayabilirsiniz.

Boraks maddesi zehirli mi?

Boraks adlı jelatin maddesinin zehirli olduğu, daha doğrusu normalde zararsız olsa da yenmesi durumunda vücudu zehirleyebileceği söyleniyor.

Bu yüzden slime yapımında klasik malzemelerin dışında sıvı sabun, şampuan, tuz ve tıraş köpüğü gibi ürünler kullanarak yapmayı deneyenler var. Ayrıca slaym hamurunun yenmemesi gerektiğinden 3 yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilmiyor.

Aslında 90’lı yıllarda çocuk olan herkes bu eğlence hamurunu tanır.

Hatırlarsanız bu oyun hamuru eskiden, bakkallarda, kırtasiyelerde ve oyuncakçılarda kasaların yanındaki raflarda satılırdı.

Şu sıralar sosyal medyada tam bir slime çılgınlığı yaşanıyor.

Çocukken oynadığımız ve her nesil çocuğun çok sevdiği oyun hamurlarında yeni bir çağ açıldı desek yeridir. Yetişkinlerin ve çocukların çok ilgi duyduğu ve sevdiği slime nasıl yapılır? Bazı oyuncak satan mağazalarda bulunsa da özellikle yapımı da çok eğlenceli olan slime’nin, daha çok ev yapımı olanları tercih ediliyor. Bu yüzden insanlar slime yapma teknikleri geliştiriliyor. Ve yeni teknikler araştırıyor.

Rengarenk slime’ler oyun hamurundan daha farklı bir eğlence sunuyor. Yapışmayan yapısıyla özellikle çocukların eve ve kendilerine bir zarar vermesini engelliyor. Peki bu slime’nin nasıl bulunduğunu ve tarihini merak eden varmı ?

[irp posts=”11877″]

Slime’nin Tarihi

Slime her ne kadar son zamanlarda meşhur olsa da, aslında slime’nin keşfi 1920 yılına dayanır. Hermann Staudinger yıllar boyunca kimyasal çalışmalarda bulunur ve yarı akışkan maddeler üzerine birçok çalışmanın ardından slime’yi elde eder. Slime ile oyuncak yapma aşamasına gelene kadar çok yol vardır. Ancak 1950 yıllarında, elde edilen bu kimyasal türle diş macunları, sakızlar ve bu türde ürünler tasarlarlar

Slime Nedir?

Slime bir Amerika’lı bir oyuncak şirketi tarafından üretilen oyun hamurudur. Slime maddesinin yapısı yarı yapışkan – yarı akışkandır. 1976 yılında üretilen, toksik olmayan viskozite malzemeden oluşan, yeşil renkli plastik çöp kovasına benzer kutularda satılan oyuncak ürünüdür. İlerleyen yıllarda Slime’nin farklı çeşitleri üretilmiştir.

Bugünlerde ise oyuncak olarak kullanılan slime’nin kendisi başlı başına bir oyun oldu.

Slime tutkal, su, boraks birleşimiyle ayrıca gıda boyalarıyla renklendirilebilerek elde edilen, hamurumsu bir eğlence aktivitesidir.

Evde Slime Yapma Tarifi

Evde slime yapmak için gerekli malzemeler:

1 – Bir bardak ılık su
2 – Bir bardak oda sıcaklığında su
3 – Çay kaşığının ucu ile boraks (borax), jellendirici
4 – Çay kaşığı ucu ile gıda boyası
5 – Su bazlı Polimer K-10 tutkal
6 – Son olarak biraz sim (miktarı kendiniz belirleyebilirsiniz)

[irp posts=”10741″]

Slime Yapılışı

Öncelikle bir su bardağı, ılık suya çay kaşığı ucu ile boraks ve bir çay kaşığı ucu ile gıda boyasını ekliyoruz. Kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz. Diğer yandan bir kaba hazır olan bir bardak su bazlı tutkalı döküyoruz, bunun üzerine ise bir bardak oda sıcaklığındaki suyu dökünüz. Karıştırmaya devam ediyoruz. İlk önce hazırladığımız ılık su ve gıda boyasıyla hazırladığımız borakslı suyu yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz. Kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Bu arada Sim ekleyebilir veya gıda boyası katarak renklendirebilirsiniz.

Hazırladığınız Slime kaba yapışmaz hale geldiğinde olmuş demektir, eğer koyu olursa ılık su ekleyerek kıvamı tutturabilirsiniz.

Boraks Nedir? 

Boraks doğal bir mineraldir. Zararı olmadığı düşünülmektedir. Amerika’da çeşitli kişiler çamaşır yıkarken deterjan yerine kullanmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde de borakslı deterjanlar üretilmiş ve satılmaya başlamıştır. Ancak çamaşır yıkarken çıkan kötü kokudan dolayı borakslı deterjan pek tercih edilmemektedir.

Boraks Nereden Alınır?

Boraksı aktarlardan, organik pazarlardan, eczanelerden ve internet sitelerinden temin etmek mümkündür. Son yıllarda insanların doğal ve doğaya yönelik organik ürünler seçmesi boraks gibi pek bilinmeyen maddelerin günümüzde popüler olmasını sağlamıştır.

Boraksız Slime Nasıl Yapılır?

1- İlk önce su bazlı tutkalı kaba boşaltın.

2- Sonra istediğiniz simi dökün.

3- Kaşıkla karıştırdıktan sonra yavaş yavaş deterjan dökün.

4- Karıştırmaya devam edin.

5- İstediğiniz kıvama gelince oynayabilirsiniz.

[irp posts=”13021″]

Ali İlterhttps://teknoformat.com/author/ali
Bilgi teknolojileri yöneticisi, Teknoloji ve Teknolojik gelişmeler, her zaman ilgisini çekmiştir. Teknolojik araştırma ve geliştirme konusunda uzmanlığıyla ekip lideridir.

Leave A Reply

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Paylaş

Popular

More like this
Related

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım

Permolit Boya’dan Uzun Ömürlü Sağlam Yalıtım Akçalı Boya ve Kimya...

Kara Cuma (Black Friday) çılgınlığı nedir?

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında...

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir?

BitCoin Nedir? CryptoCurrency Kripto Para Nedir? Bitcoin nedir, Kripto para...

iPhone 8’deki FACE ID özelliği sınırları zorluyor!

iPhone 8’deki Face ID fonksiyonları herkesi şaşırttı Son zamanlarda gündemimizden...