Elektrikli arabaların daha uzun yol alması için doğadan yardım alınıyor
Teorik olarak lityum sülfür piller cihazları çalıştırmak için idealdir. Lityum iyon destelerinin enerji yoğunluğu iki katından fazla ama kükürdün sudan ucuz olmasından dolayı maliyeti çok daha düşük. Ancak tek bir sorun var. Kükürt eridiği için pilin ömrü çok daha kısa oluyor. Berkeley Lab bu sorunu çözebilir. Elektrikli arabaların daha uzun yol alması için doğadan yardım alınıyor. Son zamanlarda, Berkeley Lab, yosundan elde edilen lifli kıvam arttırıcı katkı maddesi ile kırmızı yosun türevinin bir lityum sülfür pilini stabilize edebileceğini ve daha fazla cihaz için daha pratik olabileceğini keşfetti. Yosun türevi bir bağlayıcı (pilin aktif maddelerini tutan “tutkal”) olarak kullanılırsa, kükürt ile reaksiyona girer ve çözünmesini önler. Başlıca hedef, binlerce şarj döngüsü ve bugün kullanılan birçok pilden daha iyi olan hücreleri üretmektir.
Birçok pratik faydası olduğu çok açıktır. Telefonunuzun değeri düştükten sonra bile pili daha uzun dayanabilir. Ayrıca araştırmacılar bu pilleri ulaşımda potansiyel olarak kullanılması için gayret ediyorlar. Lityum kükürt pilleri Lityum iyon pillerden daha hafif olduğu için dronlar ve diğer elektrikli hava araçlar için idealdir. Ayrıca bu teknoloji elektrikli arabalar için çok önemli bir gelişme olabilir. GM, Berkeley Lab’ın ortakları arasında yer alıyor. Bu nedenle Chevy Bolt’un üreticisinin gelecekteki elektrikli arabalarda lityum kükürt kullanmasını ve daha ucuz maliyetli şarj ile çalıştırılmasını hayal etmek çok da zor değil.
Çalışma ekibi deniz yosunu türevleri ile kükürdün nasıl etkileşime girdiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve gerektiğinde geri dönüşümlü olup olmadığını belirlemek için çalışmalarına devam ediyor.